Dekomponering av varige driftsmidler. Vil det gi bedre informasjonsverdi til kommuneregnskapet? - Jensen, Ståle (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Regjeringen sanksjonerte den 22. juni Stortingets vedtak om ny kommunelov. I lovforarbeidene legges det opp til at Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) skal utarbeide nye forskrifter knyttet til blant annet avskrivninger. Formålet til denne studien er å se nærmere på hvordan dekomponeringsløsningen kan bidra med økt informasjon knyttet til varige driftsmidler under kommunal regnskapsregulering sammenlignet med gjeldende regler. Hensikten er at studien skal kunne fungere som et underlag for KMD ved utarbeidelsen av nye forskrifter. Det er tatt utgangspunkt i to varige driftsmidler i Tromsø kommune. Undersøkelsene i denne studien er gjennomført som caseundersøkelser, og Tromstun ungdomsskole og Nord-Tromsøya har fungert som case i denne studien. Ungdomsskolen og høydebassenget er dekomponert ved hjelp av datamateriale innhentet fra Tromsø kommune. Videre er det er det gjort en sammenligning mellom dekomponeringsløsningen og gjeldende regler for varige driftsmidler under kommunal regnskapsregulering. Resultatene fra undersøkelsen indikerer at gjeldende regler ikke ivaretar de ulike formålene til avskrivningene som fremgår av lovforarbeidene. Dette gjelder både innenfor kommuneregnskapet og selvkostregnskapet. Studien peker i retning av at dekomponeringsløsningen kan ivareta avskrivningsformålene på en mer hensiktsmessig måte enn sammenlignet med gjeldene regler. I tillegg indikerer studien at det under gjeldende regulering kan oppstå regnskapsmessige utfordringer knyttet til vurderingen av påkostning og vedlikeholds-spørsmålet. Her peker studien i retning av at dekomponeringsløsningen kan være en mulig løsning på nettopp disse utfordringene. Det er nemlig på dette området at den mest sentrale forskjellen mellom dekomponeringsløsningen og gjeldende regler kommer til syne.