Outsourcing - borte bra men hjemme best? En studie om effektene outsourcing av regnskapsfunksjoner har på økonomistyringen for små og mellomstore bedrifter - Korneliussen, Ingvill; Eliassen, Nikolai (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Studien undersøker hvordan outsourcing av regnskapsfunksjoner påvirker økonomistyringen hos små og mellomstore bedrifter i Nord-Norge. For å undersøke dette har vi samlet inn data gjennom en nettbasert spørreundersøkelse rettet mot nordnorske bedrifter som har mellom 1 til 250 ansatte. Dataen blir undersøkt med en kvantitativ tilnærming, hvor både deskriptiv statistikk og regresjonsanalyser blir benyttet. For å belyse hvordan outsourcing av regnskapsfunksjoner påvirker økonomistyringen var det først og fremst nødvendig å undersøke hva slags motivasjoner som ligger bak beslutningen om outsourcing. I motsetning til funn fra tidligere studier fra Solli-Sæther (2010) og Smith, Morris & Ezzamel (2005) på outsourcing som strategi, viser våre resultater at kostnadsbesparelser ikke er den viktigste motivasjonen til at bedrifter velger å outsource regnskapsfunksjoner. Sentrale funn fra studien viser at de viktigste motivasjoner for å kjøpe regnskapstjenester er at en ønsker å fokusere på egen kjernevirksomhet. Av eksterne motivasjoner ønsker bedriftene å etterkomme lover og regler, og søker dermed spisskompetanse ute i markedet. Det er likevel få som har til formål at regnskapsleverandøren med sin spisskompetanse skal bidra til økonomistyringen. Studien viser, som tradisjonell økonomistyringslitteratur, at god økonomistyring krever interesse og refleksjon fra ledelsen. Regnskapsfører kan legge til rette for god økonomistyring, men det avhenger til slutt av ledelsen i selskapene. Nøkkelord: Økonomistyring, outsourcing, regnskap