Muligheter og trusler i delingsøkonomien. En strategisk analyse av Airbnb i Nord-Norge - Ødegård, Katrine Alm; Øverland, Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Denne matsterutredningen diskuterer muligheter og trusler ved delingsøkonomien og presenterer en strategisk analyse av Airbnb i Nord-Norge, spesielt i vår empiriske kontekst Tromsø. Ny teknologi har skapt nye markeder og forretningsmodeller som gjør det mulig å dele og utnytte underutnyttede ressurser og Airbnb er den største suksessen innen delingsøkonomien. Det teoretiske rammeverket i oppgaven består av Osterwalders Business Canvas og Porters fem krefter. Funnene våre viser at Airbnb har hatt en enorm vekst i Nord-Norge og dette har hatt en merkbar effekt på andre sentrale aktører i regionen. For hotellene i Tromsø bidrar Airbnb med økt kapasitet for overnatting og en liten økning i konkurranseintensiteten. Airbnb har derimot en vesentlig større negativ påvirkning på boligmarkedet i Tromsø og flere boliger benyttes nå primært til Airbnb-utleie. Samtidig viser våre analyser at Airbnb kan skape muligheter for andre reiselivsaktører i Tromsø. Avslutningsvis presenterer oppgaven praktiske implikasjoner og anbefalinger knyttet til økt strategisk fokus på Airbnb som fenomen. Oppgaven har også teoretiske implikasjoner. Porters rammeverk tar ikke hensyn til hva et tilbud kan være dersom det ikke identifiseres som et substitutt. Våre analyser indikerer at spørsmålet om Airbnb som substitutt eller supplement, er avgjørende for hvordan intensiteten i industrien påvirkes.