Hvilke faktorer påvirker sannsynligheten for årstidsvariasjon ved migrene? - Wilhelmsen, Aleksander (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Bakgrunn: I flere tidligere undersøkelser er det påvist at noen migrenepasienter framviser en årstidsvariasjon i sin anfallsfrekvens. Noen har mer anfall på sommeren, andre på vinteren. Videre er det gjort studier som spesifikt har sett på slik årstidsvariasjon på migrenepasienter som bor nord for polarsirkelen. Denne populasjonen har vært spesielt interessant å undersøke siden det er nærliggende å tenke at naturlig lys kan spille inn hos en gruppe med årstidsvariasjon og nord for polarsirkelen er årstidene vesentlig mer markert med lys og mørke hele døgnet i de respektive tidene på året. Fra tidligere er det bl.a. kjent at det synes å være en sammenheng mellom å ha sollys som trigger og årstidsvariasjon i denne gruppen. Da hypothalamus er integrerende senter for flere funksjoner som kan tenkes å spille inn, bl.a. lysinntrykk, ønsket man å se om noen karakteristika kunne knyttes opp mot dette organet. Formål: I denne oppgaven ønsket man å undersøke hvilke variabler som påvirker sannsynligheten og hvilke karakteristika som kjennetegner personer med migrene som rapporterer årstidsvariasjon, og som et delmål se om noen av disse kan relateres til hypothalamus’ funksjon. Metode: Man har sett på sammenhengen mellom ulike variabler og årstidsvariasjon hos pasienter med migrene i Nord Norge. Grunnlaget var et datamateriale samlet inn fra 2012 til 2015 i forbindelse med et annet forskningsprosjekt. Resultat: Det er signifikant sammenheng mellom det å ha årstidsvariasjon i sin migrenefrekvens og det å bruke triptaner, ha hypertensjon, arbeide fulltid, synsaura, sollys som trigger og interiktal lysfølsomhet. Men bare sollys som trigger og triptanbruk beholder sin signifikans når man korrigerer for andre avhengige variabler i regresjonsanalysen. Konklusjon: Studien dokumenterer at det å ha sollys som trigger påvirker sannsynligheten for å ha årstidsvariasjon. Studien dokumenterer en sannsynlig sammenheng mellom interiktal lysfølsomhet og synsaura og det å ha årstidsvariasjon. Signifikant sammenheng med bruk av triptaner kan ...