Prøvehistorikk hos kvinner med livmorhalskreft, kvinner med grove celleforandringer og kvinner med normal celleprøve - Olafsen, Kristina Benedikte Dahl (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Formål: Evaluere deltagelse i, og effekten av, screeningprogrammet mot livmorhalskreft hos kvinner med livmorhalskreft sammenlignet med kvinner med cervikale intraepiteliale neoplasier grad 3 (CIN3) og kvinner med normal celleprøve (kontrollgruppe). Materiale og metode: Prøvehistorikk fra 187 kvinner med livmorhalskreft, 368 kvinner med CIN3 og 743 kontroller med normal prøve i Troms og Finnmark ble analysert. Disse ble gruppert etter alder og FIGO-stadium og ble så kategorisert etter Amanda Herberts klassifisering fra 2009. Resultat: Herberts klassifikasjon viser at 11% av kontrollene og 26% av kvinner med stadium II-IV ikke hadde vært screenet tidligere. Kvinner med stadium Ia/b lå et sted mellom disse. 31% av kvinner med stadium II-IV mot 13% av kvinnene med CIN3 hadde uregelmessige screeningintervaller. Dette gjaldt 18% av kontrollene og 19% med stadium Ia/b. 66% av kontrollene, 47% av kvinnene med CIN3, 39% av kvinnene med stadium Ia/b og 24% av kvinner med stadium II-IV hadde fulgt screening med normal prøve siste 6 år. Det var ingen forskjell mellom gruppene med tanke på oppfølging og behandling av forstadier. 10% i stadium Ia/b hadde tidligere vært behandlet for CIN2/3. Det var høyest forekomst av uregelmessig screening i alderen 70-85 år, med 30% som hadde mer enn 6 år mellom screeningrundene. Forekomsten av stadium II-IV var høyest i alderen 70-85 år og utgjorde 79% av krefttilfellene i denne gruppen. Konklusjon: Kvinnene med stadium II-IV hadde dårligere deltakelse i screeningprogrammet enn de andre gruppene. Kvinner med CIN3 og kvinner med stadium Ia/b har lik deltakelse. I forhold til kontroll og oppfølging av unormale prøver var det liten forskjell mellom gruppene. En bør vurdere å utvide screeningalder også til de over 69 år da det er blant disse en finner de høyeste stadium av livmorhalskreft.