Helgelandssykehuset 2025 – Kampen for tilværelsen. Et studie av anvendte forsvarsstrategier i Helgelandssykehusets 2025-prosjektet - Åsland, Morten; Stothard, Charlotte (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Temaet for denne masteroppgaven er omdømmeforsvar. Omdømmebygging i offentlige organisasjoner har de siste årene blitt mer vanlig. På linje med private virksomheter har offentlige virksomheter fordeler gjennom et godt omdømme. Helgelandssykehuset-2025 brukes som case da helseforetaket står midt i en omstillingsprosess. En eller to byer på Helgeland kan bli stående uten lokalsykehus i fremtiden noe som har skapt stor motstand mellom byer, kommuner, politikere og aksjonsgrupper. Det har vært publisert svært mange saker i media om prosjekt-2025, positive som negative med et sterkt engasjement. Litteraturen er tydelig på at det er viktig velge den responsstrategien som samsvarer med det ansvaret interessentene tilskriver organisasjonen i en krisesituasjon. For Helgelandssykehuset handler det om å minimere skadevirkningene av krisen, samtidig som man forsøker å ivareta organisasjonens omdømme. I denne oppgaven presenteres det hvordan Helgelandssykehuset responderer på angrepene i media. Vi har studert avisartikler fra de tre største avisene på Helgeland i perioden 2014-2018. Helgelandssykehuset sin respons på angrepene er kategorisert i ulike forsvarsstrategier i henhold til teoriene fra Coombs og Benoit. Vi har også sett nærmere på hjemmesiden og kommunikasjonsstrategien til 2025-prosjektet gjennom stjernekvalitetene til Fombrun og Van Riel. Vi har avgrenset og tatt for oss tre av stjernekvalitene synlighet, ekthet og åpenhet.