Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø - Einarson, Louise Hetty (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebygge sykehusinfeksjoner, forårsaket av både vanlige og multiresistente bakterier, er god håndhygiene (1, 3, 4, 5, 6). Formålet med oppgaven er å undersøke om pasienter, besøkende og helsepersonell utfører håndhygiene før de går inn i matbuffetene ved Hjertemedisinsk sengepost, felles matbuffet for Gastrokirurgisk sengepost/ Nevrokirurgi, Øre-nese-hals og Øye sengepost (Gastrokirurgisk/NKØØ) og Pasienthotellet «Pingvinhotellet». Metode: Det er gjennomført observasjoner ved tre måltider ved hver av de tre buffeter med minst 6 dagers mellomrom. Spørreskjema med spørsmål om holdninger til håndhygiene er utdelt til pasienter og pårørende ved den respektive buffet ved to anledninger, etter at observasjonsdelen var gjennomført. All datainnhenting er utført i tidsperioden mars-april 2018. Oppgaven er endret fra en kombinert kvalitativ og kvantitativ oppgave til en ren kvantitativ oppgave og har således ikke fulgt prosjektplanen. Resultater: Det var signifikant høyere etterlevelse av håndhygiene ved Pingvinhotellet og Hjertemedisinsk sengepost enn ved Gastrokirurgisk/NKØØ fellesbuffetrom, da henholdsvis 70%, 30% og 11 % av de observerte utfører håndhygiene før de benyttet buffeten, og henholdsvis 52.8%, 30.4% og 27.2% av pasienter og besøkende oppga å ha fått informasjon om å utføre håndhygiene. Konklusjon: Matbuffetene ved de undersøkte avdelingen kan utgjøre en risiko med fare for spredning av sykdomsfremkallende mikrober mellom pasienter, besøkende og ansatte. Forskjellen i etterlevelse av håndhygiene mellom de forskjellige lokalisasjoner gir anledning til å reflektere over hvilke tiltak man kan gjøre for å øke etterlevelsen av håndhygiene.