Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebyg...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Bokmål |
Published: |
UiT Norges arktiske universitet
2018
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/13759 |
_version_ | 1829300349624647680 |
---|---|
author | Einarson, Louise Hetty |
author_facet | Einarson, Louise Hetty |
author_sort | Einarson, Louise Hetty |
collection | University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
description | Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebygge sykehusinfeksjoner, forårsaket av både vanlige og multiresistente bakterier, er god håndhygiene (1, 3, 4, 5, 6). Formålet med oppgaven er å undersøke om pasienter, besøkende og helsepersonell utfører håndhygiene før de går inn i matbuffetene ved Hjertemedisinsk sengepost, felles matbuffet for Gastrokirurgisk sengepost/ Nevrokirurgi, Øre-nese-hals og Øye sengepost (Gastrokirurgisk/NKØØ) og Pasienthotellet «Pingvinhotellet». Metode: Det er gjennomført observasjoner ved tre måltider ved hver av de tre buffeter med minst 6 dagers mellomrom. Spørreskjema med spørsmål om holdninger til håndhygiene er utdelt til pasienter og pårørende ved den respektive buffet ved to anledninger, etter at observasjonsdelen var gjennomført. All datainnhenting er utført i tidsperioden mars-april 2018. Oppgaven er endret fra en kombinert kvalitativ og kvantitativ oppgave til en ren kvantitativ oppgave og har således ikke fulgt prosjektplanen. Resultater: Det var signifikant høyere etterlevelse av håndhygiene ved Pingvinhotellet og Hjertemedisinsk sengepost enn ved Gastrokirurgisk/NKØØ fellesbuffetrom, da henholdsvis 70%, 30% og 11 % av de observerte utfører håndhygiene før de benyttet buffeten, og henholdsvis 52.8%, 30.4% og 27.2% av pasienter og besøkende oppga å ha fått informasjon om å utføre håndhygiene. Konklusjon: Matbuffetene ved de undersøkte avdelingen kan utgjøre en risiko med fare for spredning av sykdomsfremkallende mikrober mellom pasienter, besøkende og ansatte. Forskjellen i etterlevelse av håndhygiene mellom de forskjellige lokalisasjoner gir anledning til å reflektere over hvilke tiltak man kan gjøre for å øke etterlevelsen av håndhygiene. |
format | Master Thesis |
genre | Tromsø ren |
genre_facet | Tromsø ren |
geographic | Nese Tromsø Øre |
geographic_facet | Nese Tromsø Øre |
id | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/13759 |
institution | Open Polar |
language | Norwegian (Bokmål) |
long_lat | ENVELOPE(9.827,9.827,63.611,63.611) ENVELOPE(7.754,7.754,62.920,62.920) |
op_collection_id | ftunivtroemsoe |
op_relation | https://hdl.handle.net/10037/13759 |
op_rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2018 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 |
publishDate | 2018 |
publisher | UiT Norges arktiske universitet |
record_format | openpolar |
spelling | ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/13759 2025-04-13T14:27:38+00:00 Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø Einarson, Louise Hetty 2018-08-20 https://hdl.handle.net/10037/13759 nob nob UiT Norges arktiske universitet UiT The Arctic University of Norway https://hdl.handle.net/10037/13759 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2018 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 MED-3950 Master thesis Mastergradsoppgave 2018 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebygge sykehusinfeksjoner, forårsaket av både vanlige og multiresistente bakterier, er god håndhygiene (1, 3, 4, 5, 6). Formålet med oppgaven er å undersøke om pasienter, besøkende og helsepersonell utfører håndhygiene før de går inn i matbuffetene ved Hjertemedisinsk sengepost, felles matbuffet for Gastrokirurgisk sengepost/ Nevrokirurgi, Øre-nese-hals og Øye sengepost (Gastrokirurgisk/NKØØ) og Pasienthotellet «Pingvinhotellet». Metode: Det er gjennomført observasjoner ved tre måltider ved hver av de tre buffeter med minst 6 dagers mellomrom. Spørreskjema med spørsmål om holdninger til håndhygiene er utdelt til pasienter og pårørende ved den respektive buffet ved to anledninger, etter at observasjonsdelen var gjennomført. All datainnhenting er utført i tidsperioden mars-april 2018. Oppgaven er endret fra en kombinert kvalitativ og kvantitativ oppgave til en ren kvantitativ oppgave og har således ikke fulgt prosjektplanen. Resultater: Det var signifikant høyere etterlevelse av håndhygiene ved Pingvinhotellet og Hjertemedisinsk sengepost enn ved Gastrokirurgisk/NKØØ fellesbuffetrom, da henholdsvis 70%, 30% og 11 % av de observerte utfører håndhygiene før de benyttet buffeten, og henholdsvis 52.8%, 30.4% og 27.2% av pasienter og besøkende oppga å ha fått informasjon om å utføre håndhygiene. Konklusjon: Matbuffetene ved de undersøkte avdelingen kan utgjøre en risiko med fare for spredning av sykdomsfremkallende mikrober mellom pasienter, besøkende og ansatte. Forskjellen i etterlevelse av håndhygiene mellom de forskjellige lokalisasjoner gir anledning til å reflektere over hvilke tiltak man kan gjøre for å øke etterlevelsen av håndhygiene. Master Thesis Tromsø ren University of Tromsø: Munin Open Research Archive Nese ENVELOPE(9.827,9.827,63.611,63.611) Tromsø Øre ENVELOPE(7.754,7.754,62.920,62.920) |
spellingShingle | VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 MED-3950 Einarson, Louise Hetty Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title | Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title_full | Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title_fullStr | Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title_full_unstemmed | Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title_short | Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø |
title_sort | smittebuffet. håndhygiene ved matbuffetene på unn-tromsø |
topic | VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 MED-3950 |
topic_facet | VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 MED-3950 |
url | https://hdl.handle.net/10037/13759 |