Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø

Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebyg...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Einarson, Louise Hetty
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT Norges arktiske universitet 2018
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/13759
_version_ 1829300349624647680
author Einarson, Louise Hetty
author_facet Einarson, Louise Hetty
author_sort Einarson, Louise Hetty
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebygge sykehusinfeksjoner, forårsaket av både vanlige og multiresistente bakterier, er god håndhygiene (1, 3, 4, 5, 6). Formålet med oppgaven er å undersøke om pasienter, besøkende og helsepersonell utfører håndhygiene før de går inn i matbuffetene ved Hjertemedisinsk sengepost, felles matbuffet for Gastrokirurgisk sengepost/ Nevrokirurgi, Øre-nese-hals og Øye sengepost (Gastrokirurgisk/NKØØ) og Pasienthotellet «Pingvinhotellet». Metode: Det er gjennomført observasjoner ved tre måltider ved hver av de tre buffeter med minst 6 dagers mellomrom. Spørreskjema med spørsmål om holdninger til håndhygiene er utdelt til pasienter og pårørende ved den respektive buffet ved to anledninger, etter at observasjonsdelen var gjennomført. All datainnhenting er utført i tidsperioden mars-april 2018. Oppgaven er endret fra en kombinert kvalitativ og kvantitativ oppgave til en ren kvantitativ oppgave og har således ikke fulgt prosjektplanen. Resultater: Det var signifikant høyere etterlevelse av håndhygiene ved Pingvinhotellet og Hjertemedisinsk sengepost enn ved Gastrokirurgisk/NKØØ fellesbuffetrom, da henholdsvis 70%, 30% og 11 % av de observerte utfører håndhygiene før de benyttet buffeten, og henholdsvis 52.8%, 30.4% og 27.2% av pasienter og besøkende oppga å ha fått informasjon om å utføre håndhygiene. Konklusjon: Matbuffetene ved de undersøkte avdelingen kan utgjøre en risiko med fare for spredning av sykdomsfremkallende mikrober mellom pasienter, besøkende og ansatte. Forskjellen i etterlevelse av håndhygiene mellom de forskjellige lokalisasjoner gir anledning til å reflektere over hvilke tiltak man kan gjøre for å øke etterlevelsen av håndhygiene.
format Master Thesis
genre Tromsø
ren
genre_facet Tromsø
ren
geographic Nese
Tromsø
Øre
geographic_facet Nese
Tromsø
Øre
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/13759
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
long_lat ENVELOPE(9.827,9.827,63.611,63.611)
ENVELOPE(7.754,7.754,62.920,62.920)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/13759
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
openAccess
Copyright 2018 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0
publishDate 2018
publisher UiT Norges arktiske universitet
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/13759 2025-04-13T14:27:38+00:00 Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø Einarson, Louise Hetty 2018-08-20 https://hdl.handle.net/10037/13759 nob nob UiT Norges arktiske universitet UiT The Arctic University of Norway https://hdl.handle.net/10037/13759 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) openAccess Copyright 2018 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750 VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750 MED-3950 Master thesis Mastergradsoppgave 2018 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:55Z Bakgrunn og formål: Forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner i Norge ligger på et relativt stabilt nivå (1), samtidig øker forekomsten av antibiotikaresistente bakterier (2), hvilket kan utgjøre en risiko for pasientsikkerheten ved norske sykehus. Et av de viktigste tiltakene for å forebygge sykehusinfeksjoner, forårsaket av både vanlige og multiresistente bakterier, er god håndhygiene (1, 3, 4, 5, 6). Formålet med oppgaven er å undersøke om pasienter, besøkende og helsepersonell utfører håndhygiene før de går inn i matbuffetene ved Hjertemedisinsk sengepost, felles matbuffet for Gastrokirurgisk sengepost/ Nevrokirurgi, Øre-nese-hals og Øye sengepost (Gastrokirurgisk/NKØØ) og Pasienthotellet «Pingvinhotellet». Metode: Det er gjennomført observasjoner ved tre måltider ved hver av de tre buffeter med minst 6 dagers mellomrom. Spørreskjema med spørsmål om holdninger til håndhygiene er utdelt til pasienter og pårørende ved den respektive buffet ved to anledninger, etter at observasjonsdelen var gjennomført. All datainnhenting er utført i tidsperioden mars-april 2018. Oppgaven er endret fra en kombinert kvalitativ og kvantitativ oppgave til en ren kvantitativ oppgave og har således ikke fulgt prosjektplanen. Resultater: Det var signifikant høyere etterlevelse av håndhygiene ved Pingvinhotellet og Hjertemedisinsk sengepost enn ved Gastrokirurgisk/NKØØ fellesbuffetrom, da henholdsvis 70%, 30% og 11 % av de observerte utfører håndhygiene før de benyttet buffeten, og henholdsvis 52.8%, 30.4% og 27.2% av pasienter og besøkende oppga å ha fått informasjon om å utføre håndhygiene. Konklusjon: Matbuffetene ved de undersøkte avdelingen kan utgjøre en risiko med fare for spredning av sykdomsfremkallende mikrober mellom pasienter, besøkende og ansatte. Forskjellen i etterlevelse av håndhygiene mellom de forskjellige lokalisasjoner gir anledning til å reflektere over hvilke tiltak man kan gjøre for å øke etterlevelsen av håndhygiene. Master Thesis Tromsø ren University of Tromsø: Munin Open Research Archive Nese ENVELOPE(9.827,9.827,63.611,63.611) Tromsø Øre ENVELOPE(7.754,7.754,62.920,62.920)
spellingShingle VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
MED-3950
Einarson, Louise Hetty
Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title_full Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title_fullStr Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title_full_unstemmed Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title_short Smittebuffet. Håndhygiene ved matbuffetene på UNN-Tromsø
title_sort smittebuffet. håndhygiene ved matbuffetene på unn-tromsø
topic VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
MED-3950
topic_facet VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750
MED-3950
url https://hdl.handle.net/10037/13759