Fangeleirene i Nordland under andre verdenskrig. En undersøkelse av dødstallene for de sovjetiske krigsfangene i leirene Tømmerneset, Elvkroken, Kalvik og Megården fra 1942 til 1945. - Mathiassen-Hafstad, Fredrik (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Under andre verdenskrig ble nærmere 100 000 sovjetiske krigsfanger sendt til tyske fangeleirer i Norge. De tre største prosjektene var utbyggingen av Atlanterhavsvollen, riksvei 50 (E6) og Nordlandsbanen. De sovjetiske krigsfangene skulle anvendes som arbeidskraft for tyskerne, og ble innkvartert i fangeleirer over hele Norge. Denne oppgaven er en komparativ studie av fire ulike fangeleirer i Nordland fra 1942 til 1945 med fokus på dødstall og årsaker tilknyttet mortaliteten. De fire fangeleirene er: Tømmerneset, Elvkroken, Kalvik og Megården. Fire mulige årsaker til dødstallene er blitt undersøkt for å se om de hadde en sammenheng med antall døde. De fire årsakene er: 1. Fangeantall og leirkomplekset, 2. Forpleining, 3. Sykdom, klima og bekledning, og 4. Flukt og henrettelser. Et fremtredende trekk er den store variasjonen i fangeleirforholdene, der Elvkroken er et skrekkeksempel. Kombinasjonen av lite mat, uhygieniske forhold, og mangelen på sanitære sykebrakker og latriner, resulterte i at 403 sovjetiske krigsfanger mistet livet i Elvkroken. For de tre andre fangeleirene var situasjonen svært annerledes.