Påvirker NOKLUS-skjemaet kommunikasjonen i konsultasjoner ved diabetespoliklinikken? En kvalitativ studie av årskontroller ved to diabetespoliklinikker - Olsen, Vegard Bredal (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Bakgrunn: Effektiv lege-pasient-kommunikasjon og en pasientsentrert tilnærming viser seg å øke tilfredsheten hos både pasienter og leger, samt å være gunstig for behandlingsforløpet. Dette forholdet kan trues av økende bruk av datamaskiner på undersøkelsesrommet. Helsedirektoratet har kommet med en sterk anbefaling om å følge diabetespasienter med en strukturert, elektronisk journal kalt NOKLUS-skjemaet for å sikre tilstrekkelig oppfølging av pasienten med tanke på symptomer og progresjon av sykdommen. Dersom behandler ikke er bevisst i bruken NOKLUS-skjemaet kan det true den medisinske kommunikasjon og dermed være negativt for interaksjonen mellom behandler og pasient. . Formål: Hensikten med studien er å undersøke hvordan endokrinologer og diabetessykepleieres bruk av NOKLUS-skjemaet påvirker konsultasjonens medisinske kommunikasjon. Metode: Studien er gjennomført ved bruk av kvalitativ forskningsmetode. Det er gjort videoopptak og observasjon av ti konsultasjoner (årskontroller) av diabetespasienter. Semistrukturerte intervjuer av leger, sykepleiere og pasienter ble gjort i etterkant av samtlige konsultasjoner. Datamaterialet ble innsamlet ved NLSH Bodø og UNN Tromsø i august 2017 og analyse av materialet er inspirert av systematisk tekstkondensering (STC). Resultater: Etter at deltakernes beskrivelser var analysert og tematisert fremkom det fire temaer som belyser hvordan NOKLUS-skjemaet påvirker den medisinske kommunikasjon under konsultasjonen. Temaene er Felles forståelse, Pasientens egenbehandling, Beslutningsstøtte og Skjemaet som et effektiviserende verktøy. Konklusjon: Mine resultater viser at NOKLUS-skjemaet kan være styrkende for den medisinske kommunikasjon. Dette gitt at behandler er bevisst skjemaets mulige positive og negative innvirkninger på kommunikasjonen og evner å bruke det på en konstruktiv måte der pasienten inkluderes i skjemaets tolkning.