Arbeidsinnvandringens betydning for den lokale byggebransje - Pedersen, Hans-Martin (Universitetet i Tromsø, 2007)
Oppgaven heter arbeidsinnvandringens betydning for den lokale byggebransje, noe som betyr at oppgaven tar utgangspunkt i arbeidsinnvandring, og betydningen arbeidsinnvandringen virker å ha for en lokal byggebransje situert i Nord-Norge. Formålet var å belyse noen av de utfordringer lokale bransjer kan få når større mer mektige krefter på en relativt anonym måte styrer/ endrer en lokal bransje på godt og vondt. Oppgaven er empirisk oppbygd og baserer seg på et strategisk lokalt utvalg, og noen statistikker som underbygger de empiriske funn. Det teoretiske ståsted ble dannet med utgangspunkt i om arbeidsinnvandring fra de ”nye” EU-landene har, eller medfører endringer i maktforholdene. Kjernebegrepene i studien er knyttet til makt, samarbeid, tillit, samt en kombinasjon av sosial lagdeling og hierarki. Jeg argumenterer for at det innen den lokale byggebransjen skjer endringer i styrkeforholdet mellom seriøse og useriøse aktører. Samtidig hevder jeg at makten flyttes vekk fra den lokale byggebransjen til mer mektige aktører utenfor den lokale bransje. Det er former for makt og spesielt en form for anonym makt som stadig sterkere virker å gjøre seg gjeldende i den lokale byggebransjen. Teoretisk tar oppgaven utgangspunkt i Dag Østerbergs fortolkninger av Max Weber, og rettet søkelyset mot det ikke-legitime herredømme der en part er i stand til å avmektiggjøre den eller de andre gjennom markedsstrukturen uten at det forekommer noen åpen tvang. På den andre side var Østerbergs fortolkninger av Jean-Paul Sartre og serialitet teoretisk viktig. Sammen med min egen forståelse dannet dette det teoretiske grunnlaget for begrepet anonym makt som er spesielt viktig i oppgaven.