Pasientkarakteristika ved førstegangs hjerteinfarkt. Risikofaktorer før førstegangs hjerteinfarkt og deres påvirkning på selve infarktet og komplikasjoner - Lorentzen, Kaja Melå (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Innledning: Hjerteinfarkt er en tilstand hvor muskelcellene i et område av hjertet dør, vanligvis på grunn av en trombe i en koronararterie. Uheldig lipidprofil, røyking, hypertensjon, diabetes og abdominal fedme er blant de viktigste risikofaktorene. Etter hjerteinfarkt kan man utvikle komplikasjoner som hjertesvikt, angina pectoris eller arytmier. Oppgaven vil se på om det er sammenheng mellom risikofaktorer før infarktet og utvikling av komplikasjoner i etterkant. Materiale og metode: Dette er et kvalitetssikringsprosjekt hvor det er hentet ut data for alle pasientene innlagt med diagnosekode ”I21.x – Akutt hjerteinfarkt” i diagnosesystemet ICD-10 ved Nordlandssykehuset Bodø i 2013. Journalene ble gjennomgått og enkelte pasienter ble ekskludert. Til slutt hadde man karakteristika til 155 pasienter. Her var det registrert alder, kjønn, risikofaktorer før infarktet, infarktkarakteristika og komplikasjoner opptil 4,5 år etter første infarkt. Det ble gjort toutvalgs t-test, logistisk regresjon og kji-kvadrattest i SPSS. Resultater: Det var signifikant sammenheng mellom angina pectoris i forkant av infarktet og arytmi som komplikasjon. Det var også signifikant sammenheng mellom hypertensjon og utvikling av hjertesvikt. Angina pectoris hadde sammenheng med reinnleggelse grunnet komplikasjoner. Ved hjelp av kji-kvadrattest fant man signifikant sammenheng mellom bruk av beta-blokker før infarktet og utvikling av hjertesvikt og arytmi. Det var også signifikant sammenheng mellom bruk av kalsium-blokkere og angina som komplikasjon. Konklusjon: Angina pectoris og hypertensjon før infarktet gir økt sjanse for komplikasjon i form av hhv. arytmi og hjertesvikt. Sammenhengen mellom hypertensjon og hjertesvikt er funnet i en tidligere studie. I tillegg er det en sammenheng mellom bruk av beta- og kalsium-blokkere og utvikling av komplikasjoner. Ved bruk av kalsium-blokkere har man økt risiko for å få angina. Ved bruk av beta-blokker har man økt risiko for å utvikle arytmi som komplikasjon. Det er gjort lignende studier ...