Psykososiale forhold hos pasienter med sykelig overvekt som behandles med bariatrisk kirurgi. En retrospektiv analyse av en pasientserie ved RSSO Nordlandssykehuset Bodø - Boltshauser, Maria Maj-Britt (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Bakgrunn: sykelig overvekt kan gi store belastninger i form av komorbide lidelser, funksjonsnedsettelser og psykososiale påkjenninger. Helsepersonell møter ofte mennesker med sykelig overvekt når følgessykdommer som hjerte-karsykdom, diabetes og belastningslidelser blir en helseutfordring. Behandlingen rettes av den grunn ofte mot somatiske sykdommer. Imidlertid blir kanskje psykososiale forhold i mindre grad kartlagt hos denne pasientgruppen. Formål: Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke psykososiale forhold hos pasienter med sykelig overvekt som blir akseptert for bariatrisk kirurgi ved RSSO Nordlandssykehuset i Bodø. Dette undersøkes gjennom to hovedspørsmål; 1) Er det forskjeller i psykososiale forhold mellom kvinner og menn med sykelig overvekt og 2) Er det forskjeller i psykososiale forhold mellom ulik grad av fedme. Resultatene diskuteres opp mot eksisterende litteratur og sammenlignes med forekomst i den generelle norske befolkning. Metode: I 2015 ble 142 pasienter i Helse Nord akseptert til bariatrisk kirurgi ved Regionalt senter for sykelig overvekt (RSSO) ved Nordlandssykehuset Bodø. Disse pasientene er inkludert i oppgaven og undersøkt ved en retrospektiv journalgjennomgang. Relevante variabler knyttet til psykososiale forhold ble registrert, og forskjeller mellom kvinner og menn og mellom ulik grad av fedme ble analysert i SPSS v24. Studien ble godkjent som et kvalitetssikringsarbeid av personvernombudet ved NLSH Bodø. Resultater og konklusjon: Denne oppgaven viser at det på̊ enkelte områder ser ut til å være forskjeller i psykososiale forhold mellom kvinner og menn med sykelig overvekt som gjennomgår bariatrisk kirurgi. Oppgaven viser også̊ forskjeller i psykososiale forhold når pasientpopulasjonen deles inn i ulik fedmegrad. Sammenlignet med menn har kvinner i større grad opplevd påkjenninger i relasjon til samboer (p=0,005). Oppgaven viser også en tendens til at kvinner i større grad har opplevd depressive lidelser (p=0,055), og i større grad enn menn søker hjelp i ...