Diabetes i svangerskapet og komplikasjoner, en kasus-kontrollstudie ved Universitetssykehuset Nord-Norge - Glasø, Martine Utland (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Innledning Diabetes i svangerskapet er assosiert med økt risiko for alvorlige komplikasjoner for mor og barn. Formålet med oppgaven var å studere forskjeller i prevalens av preeklampsi, keisersnitt og føtal makrosomi mellom gravide/fødende kvinner med diabetes mellitus type 1 (T1DM), diabetes mellitus type 2 (T2DM) eller svangerskapsdiabetes (GDM), og en kontrollgruppe av friske gravide/fødende kvinner. Materiale og metode Kvalitetssikringsstudie med kasus-kontroll design hvor 559 gravide/fødende kvinner med T1DM, T2DM eller GDM ble sammenlignet med 563 friske kontroller som fødte ved Universitetssykehuset Nord-Norge i perioden 01.01.2004-31.12.2015. Hver av diabetesgruppene ble sammenlignet med kontrollene i variansanalyser. Resultater Sammenlignet med kontrollene hadde alle diabetesgruppene høyere andel preeklampsi (T1DM 24,8 %, T2DM 20,8 %, GDM 14,5 %, kontroller 4,1 %, alle p < 0,001), høyere andel keisersnitt (T1DM 55,6 %, T2DM 58,3 % og GDM 35,3 %, kontroller 19,9 %, alle p < 0,001) og høyere andel føtal makrosomi (T1DM 19,4 %, T2DM 18,9 %, GDM 16,2 %, kontroller 3,6 %, alle p < 0,01). Etter justering for kovariater, og stratifisering for paritet, hadde førstegangsfødende med T1DM og GDM 2,6 og 2,0 ganger høyere forekomst av preeklampsi enn kontrollene. Flergangsfødende med T1DM og T2DM hadde 3,2 og 3,8 ganger høyere forekomst av preeklampsi enn kontrollene (p < 0,05). Sammenlignet med kontrollene ble førstegangsfødende med T1DM 2,3 ganger oftere forløst med keisersnitt, mens flergangsfødende med T1DM og T2DM ble henholdsvis 2,0 og 3,5 ganger oftere forløst med keisersnitt (p < 0,05). Førstegangsfødende med T1DM og GDM hadde henholdsvis 8,6 ganger og 5,5 ganger høyere forekomst av makrosomi, mens flergangsfødende med T1DM og GDM hadde henholdsvis 3,9 ganger og 2,7 ganger høyere forekomst av makrosomi enn kontrollene, p < 0,01. Konklusjon Preeklampsi, keisersnitt og føtal makrosomi oppstod 2-8 ganger oftere hos gravide/fødende kvinner med T1DM, T2DM eller GDM, sammenlignet med ...