Allmenningsrett i Nord-Norge. I hvilken grad har lokalbefolkningen og de med opparbeidede bruksrettigheter rett til å delta i styring og forvaltning av utmark - Mathisen, Marius (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Avhandlingens tematikk er retten til land og vann i Norge, og drøfter i hvilken grad lokalbefolkningen og de med opparbeidede bruksrettigheter har rett til å delta i styring og forvaltning av utmark. Avhandlingens fokusområde er allmenningsrett i Nord-Norge, og er en grundig gjennomgang av allmenningsrettens historie – særlig i Nordland og Troms. Videre gjennomgås statsallmenningsmodellen i Sør-Norge, Statskog-modellen i Nordland og Troms, og finnmarkseiendomsmodellen i Finnmark. Samerettsutvalget IIs forslag er også tatt inn i avhandlingen, som en mulig forvaltningsmodell i Nordland og Troms. Avhandlingen redegjør også for rettstilstanden i Sverige. Til sist foretas en komparasjon av de ulike forvaltningsmodellene for å belyse rettslige og faktiske ulikheter, med henblikk på om det bør foretas en endring av dagens rettstilstand i Nordland og Troms. Avhandlingen er et bidrag til en bedre forståelse av allmenningsretten som rettsinstitutt, som sådan, i tillegg til å være en grundig analyse av hvorfor rettsforholdene i Nordland og Troms skiller seg fra de øvrige forvaltningsregimer.