Økonomistyring i et helseforetak. Hvordan jobber ledere på ulike nivåer med økonomistyring i en klinikk i et helseforetak? - Pedersen, Camilla (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Økonomistyring i offentlig virksomhet er mer kompleks siden formålet for offentlig virksomhet er at ressursene skal brukes slik at det skapes mest mulig velferd for brukerne av de offentlige tjenestene. Opprettelsen av de regionale helseforetakene (RHFene) har vist seg å skape økt underskudd i helseforetakene. Det stilles spørsmålstegn til om ledere jobber med økonomistyring i klinikkene. Dette skaper økt interesse for økonomistyring i helseforetakene. Studien har til formål å studere hvordan ledere jobber på ulike nivåer med økonomistyring i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken (K3K), ved å se på helseforetaket Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Problemstillingen: ”Hvordan jobber ledere på ulike nivåer med økonomistyring i en klinikk i et helseforetak?”, er undersøkt gjennom en kvalitativ casestudie av K3K klinikken. Det er gjort til sammen 5 semistrukturerte intervju av ledere i Harstad og Tromsø, som tilhører klinikkledelsen, med tilhørende avdelingsledere og seksjonsledere ved K3K. Sentral i min studie er Malmi og Brown (2008) sin styringspakke og Simons (1995) sitt teoretiske rammeverk” Levers of Control”. Videre redegjøres det for teori om tradisjonell normativ økonomistyring, vertikal- og horisontal styring, betingelsesteori, økonomistyring i det offentlige og økonomistyring i sykehus. Ved hjelp av intervju med de nevnte teoriene som tema, har det resultert i mange interessante funn. Empirien indikerer at viktigheten av økonomistyring vektlegges noe ulikt blant ledere i K3K, hvor vi har fagpersoner innenfor medisin, leger og økonomer. Leger er ledere som har påtatt seg et økonomisk ansvar, det påpekes at en stor utfordring er at de har mindre fokus og manglende interesse for økonomi i klinikken. De på de laveste nivåene i klinikken vet ofte ikke hva det betyr å drive økonomistyring, samt at det er manglende kommunikasjon mellom de ulike ledernivåene nedover i hierarkiet om økonomistyring. Det påpekes at legegruppen har mindre fokus på økonomi, hvis de må prioritere mellom pasientbehandling og ...