Verdier og visjoner i grenseland? – Interne avtrykk av verdi- og visjonsarbeid i offentlige organisasjoner. En case studie om betydningen av verdier og visjoner i Sør-Varanger kommune ti år etter OU-prosessen. - Arvola, Irene (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Troen på, og bruken av verdier og visjoner som strategisk verktøy i kommunale organisasjoner økte utover 2000-tallet. Bakgrunnen kan sies å ha vært et ønske om å fremstå mer tidsriktig og forsterke sin legitimitet som organisasjon, etter å ha fått en «diagnose» som umoderne og innadvendte, der privat næringsliv ble fremstilt som et forbilde. En av flere «medisiner» som ble foreskrevet, var å lede gjennom verdier og visjoner for å fremstå som enhetlig og tydelig både overfor seg selv og omverden. Sør-Varanger kommune startet i 2005 en OU- prosess, der målet var en strukturendring fra en sektormodell til en tonivå modell. I tilknytning til samme prosjekt, innførte kommunen i 2007 visjonen en grensesprengende kommune. I tillegg innførte de verdiene grensesprengende, modige, helhetstenkende, engasjerte, tilgjengelige og serviceorienterte. Jeg ønsker å undersøke om det finnes avtrykk av visjonen og verdiene blant de ansatte, eller om de fremstår mer som et utstillingsvindu for omgivelsene. Problemstilling i oppgaven er: Har verdiene og visjonen betydning for ansatte i Sør-Varanger kommune ti år etter OUprosessen, - og i så fall, på hvilken måte? Problemstillingen belyses som en kvalitativ studie ut fra tre perspektiver innenfor organisasjonsteori: rasjonell teori, institusjonell teori og nyinstitusjonell teori. Studien viser at det finnes avtrykk av verdiene og visjonen hos de ansatte, der måten disse fremstår som, kan forklares ut fra alle tre perspektiv. Likevel kan det synes som at det er det institusjonelle og det nyinstitusjonelle perspektiv som er mest dominerende. En mulig forklaring kan være tidsperspektivet. Det har gått så mange år at verdiene og visjonen har fått «satt» seg i organisasjonen, de har blitt institusjonalisert. Studien viser også at oversettelse av verdier og visjon var lite vektlagt ved innføringen, noe som har fått betydning for hvordan verdier og visjon skulle forstås. Samtidig har også omgivelsene endret seg, der verdiene og visjon endrer innhold for å opprettholde legitimitet i samfunnet. ...