"Det lille ekstra". Om integrering i et nordnorsk lokalsamfunn - Sollied-Aamodt, Hege Andrea (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Avhandlingen tar sikte på å belyse ulike aspekt ved integrering i et lokalsamfunn. Konteksten er bydga og den mangeårige driften av et asylmottaket, og bakgrunnen er den stadig mer polariserte debatten om flyktninger og integrering. Ved å undersøke faktorer som kan virke fremmende eller hemmende for integrering, ønsker en å sette fokus på betydningen av «det lille ekstra» som fellesnevner for utvikling av samhold og tilhørighet. Gjennom å belyse lokale forhold, tar avhandlingen for seg hvordan det skapes mulighetsrom for integrering, som også kan ha overføringsverdi til det nasjonale. Det har vært et mål at avhandlingen skal bidra til et mer nyansert bilde av integrering i praksis. Datamaterialet er samlet inn hovedsakelig gjennom intervjuer og deltagende observasjon, og analysen baserer seg på narrativ teori.