"Karrière Finnmark» - Søkelys på tverrsektoriell samhandling i et partnerskap for karrièreveiledning - Lupton, Susanne Jee Hae Søholt (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Temaet for oppgaven er en evaluering av et treårig prosjekt/partnerskap som heter «Karriere Finnmark» med søkelys på tverrsektoriell samhandling og samstyring gjennom partnerskap bestående av NAV Finnmark og Finnmark fylkeskommune. Problemstillingen; «Hva fremmer og hemmer tverrsektoriell samhandling i prosjekt Karriere Finnmark? Har blitt belyst gjennom to forskningsspørsmål. «Hvilke formelle og uformelle faktorer hemmer eller fremmer samhandlingen mellom de ulike sektorene?» og «på hvilken måte kan partnerskap som styringsform være til nytte for Karriere Finnmarks måloppnåelse?» Denne studien etterspør også interessentenes opplevelser og erfaringer med den tverrsektorielle samhandlingen i prosjekt Karriere Finnmark. Interessentene er NAV og Fylkeskommunen. Det har vært av interesse å finne ut; «hvordan opplever de samarbeidende aktørene å jobbe i partnerskap?» og hvilket meningsinnhold tillegger de samhandlingens uttrykte intensjoner om samstyring gjennom partnerskap? Datamaterialet er innhentet ved bruk av kvalitative semi-strukturerte intervjuer av deltakerne i arbeidsgruppa i partnerskapet. Funnene er sammenholdt med relevante forskningsrapporter og teori. Gjennom drøfting har jeg kommet fram til at økt kunnskap om hemmende og fremmende faktorer har betydning for god samhandling. Formelle styringsverktøy som en skriftlig avtale, rolleavklaring, gruppesammensetning og en struktur for møtevirksomhet virker fremmende for samhandling. Hvordan lederskap utøves spiller også en rolle. De uformelle faktorene er beskrevet i en modell om interorganisatorisk kompleksitet som tar for seg distanser mellom organisasjoner. De mest utslagsgivende distansene mellom NAV og fylkeskommunen i dette prosjektet har vært den kognitive (ulike kunnskapsdomener) og organisatoriske (ulike organisatoriske strukturer) distansen mellom organisasjonene.