Medikamentell behandling av akutt koronarsyndrom gir sjelden blødninger - Drevvatne, Martin Solstrand (Universitetet i Tromsø, 2013)
II. Sammendrag Bakgrunn: Ved behandling av akutt koronarsyndrom er det en viss fare for blødnings- komplikasjoner. Risikofaktorer for dette har tidligere blitt anerkjent. Høy alder, kvinnelig kjønn, blødningshistorikk, diabetes mellitus, lavt hemoglobinnivå ved innkomst og svekket nyrefunksjon er etablerte risikofaktorer for blødning ved AKS-behandling. Material og metode: Studien ble gjennomført som en restrospektiv kasus-kontrollstudie. Elektroniske data for alle pasientinnleggelser med diagnose i gruppen AKS ved Nordlandssykehuset Bodø i perioden 2003-2012 ble gjennomgått, og filtrert ved hjelp av rapporteringsverktøyet QlikView. Ytterligere data ble manuelt hentet ut for undergrupper av dette, avhengig av hemoglobinfall under sykehusopphold på ≥ 3 g/dL. En kontrollgruppe med likt antall, men med hemoglobinfall på ≤ 2,5 g/dL, ble hentet ut til statistisk sammenligning. Resultater: Av 3213 innleggelser med AKS-diagnoser i perioden oppsto det i 56 pasientopphold hemoglobinfall på ≥ 3 g/dL, tilsvarende 1,74%. Det ble sett statistisk signifikante forskjeller mellom gruppene i alder, puls, hemoglobin- og leukocyttverdier ved innleggelse. Gruppen med høyt hemoglobinfall hadde i gjennomsnitt flere behandlingsdøgn, færre ble sendt til KAG og flere døde under sykehusoppholdet. Konklusjon: Det er ved NLSH Bodø lav forekomst av blødninger ved behandling av AKS. Det eksisterer noen forskjeller mellom pasienter som blør og de som ikke blør. Rapporteringsverktøyet Qlikview er en effektiv og rimelig måte å undersøke blødningsforekomsten ved behandling av akutt koronarsyndrom.