Langtidsoverlevelse og epidemiologisk forekomst ved CNS-svulster hos barn i Nord-Norge 1993-2012. - Martinsen, Synne Nilsen (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Bakgrunn: Svulster i CNS er den hyppigst forekommende solide svulsten hos barn, og utgjør ca. 30 % av alle pediatriske krefttilfeller i Norge. Kreftformen regnes for å være en ledende årsak til barnekreftdødsfall i verden. Dette er en heterogen gruppe svulster, med stor variasjon i histologi og lokalisasjon i CNS. Bakgrunn for studien er et ønske om å analysere langtidsoverlevelse (5 og 10-års overlevelse) hos barn med CNS-svulst i Nord-Norge, som en del av kvalitetssikringsarbeidet ved nevrokirurgisk avdeling og barneavdelingen ved UNN. I tillegg vil den gi en epidemiologisk fremstilling av tumorgruppen i Nord-Norge. Materiale og metode: Studien inkluderer barn < 15 år med bostedsadresse i Nordland, Troms eller Finnmark, og/eller som er behandlet ved nevrokirurgisk avdeling og/eller barneavdelingen ved UNN i tidsrommet 01.01.1993-31.12.2012. 73 pasienter ble inkludert i studien ut fra overnevnte kriterier og ICCC-3 klassifikasjon. Resultater: Supratentoriell lokalisasjon dominerte med 58.9 %, mot 41.1 % av svulstene lokalisert infratentorielt. Astrocytomer utgjorde 42.5 %, DIPG 5.5 %, embryonale tumorer 16,4 %, kraniofaryngomer/DNET/gangliogliomer 15.0 % og ependymomer 5.5 %. Det var tilnærmet lik fordeling mellom kjønnene. Total 5 og 10-års overlevelse var på henholdsvis 86.2 % og 84.2 %. Det var signifikant forskjell i overlevelse mellom lavgradig og høygradig tumorgruppe, førstnevnte hadde 5-års overlevelse på 96.2 %, sistnevnte på 55.6 %. Kun tumorhistologi hadde signifikant innvirkning på overlevelsen. Konklusjon: Den høye overlevelsen viser at håndtering av denne pasientgruppen ved Universitetssykehuset Nord-Norge er tilfredsstillende. 5 og 10-års overlevelse for maligne svulster på 55.6 % viser samtidig at det er behov for mer forskning for å utarbeide bedre behandlingsalternativer for den høygradige gruppen. Videre fant vi at epidemiologisk forekomst er i samsvar med internasjonal litteratur.