BONUS - Eldres erfaringer ved langvarig deltakelse i gruppetrening. En undersøkelse av en gruppe eldres helserelaterte livskvalitet og hvilke faktorer som var verdsatt ved deltakelse i gruppetrening - Sande Kristoffersen, Eirik (UiT The Arctic University of Norway, 2018)
Hensikten var å få kartlagt hvilken helserelatert livskvalitet eldre deltakere i et bestemt treningstilbud opplevde, samt å få kunnskap om hvilke faktorer medlemmene verdsatte ved gruppetreningstilbudet. Dette ble undersøkt gjennom å måle livskvalitet og intervjue medlemmer ved et treningstilbud. Utvalget besto av 38 deltakere fra et treningstilbud i Tromsø. Gjennomsnittsalder var 79,1 år. Metodisk benyttet studien en metodetriangulering. 38 enheter gjennomgikk kvantitative spørreskjema. Åtte informanter ble valgt ut til kvalitative, uformelle dybdeintervjuer. Resultatene fra spørreskjemaet RAND-36 viste høye gjennomsnittscorer på kategoriene. Utvalget ble sammenlignet og det ble ikke funnet noen signifikant forskjell i helserelatert livskvalitet mellom kjønn i noen av de åtte kategoriene. Funnene fra kvalitativt datamateriale viste at deltakerne blant annet verdsatte tilbudets evne til å holde dem i form, det sosiale aspektet, og tilbudets opplegg. I tilbudets opplegg ble det positivt fremhevet at tilbudet hadde faste tidspunkter og instruktører ved tilbudet. Det ble også funnet en utfordring ved tilbudet når det gjaldt transport. Studiens konklusjon er at utvalget scoret høyt på spørreskjemaet RAND-36, sammenlignet med jevnaldrende i tidligere norske og utenlandske studier. Det ble ikke funnet signifikant forskjell i score mellom kjønn. Dette kan til dels være påvirket av utvalgsstørrelsen. Studiens konklusjon fra kvalitative funn er at informantene overordnet hadde positive erfaringer med tilbudet. Hovedsakelig verdsatte de gruppetreningens evne til å holde seg i god fysisk form, samt at det sosiale med gruppetrening skapte et godt miljø. Tilbudets opplegg ble også fremhevet ved at det var faste tidspunkter, instruktører ved tilbudet og i tillegg en variasjon av aktivitet. En utfordring ble identifisert, dette gjaldt transport.