Prehospital trombolysebehandling: et materiale fra Salten-regionen fra 2005 til 2006 - Alstad, Renee (Universitetet i Tromsø, 2007)
Bakgrunn: Trombolytisk behandling har vært benyttet som standardbehandling ved akutte hjerteinfarkt med ST-elevasjon (STEMI) i nesten 20 år. Effekten er nært korrelert med tidspunkt fra smertedebut til igangsatt behandling. I Nordland fylke har lange avstander og dermed forventet forsinkelse til intrahospital behandling vært utgangspunkt for oppstart av prehospital trombolytisk behandling (PHT). I Salten-regionen er det bygget ut et primærlegebasert system for dette de siste årene. Det ble også utarbeidet logistikk for innsending av EKG til sykehus med tanke på diagnosestøtte for iverksetting av behandling. Dette var ferdigstilt i 2004. I 2005 ble også Værøy, Røst og Lofoten inkludert. I tilegg til det primærlegebaserte tilbudet har det i samme perioden vært et tilbud om PHT gitt av anestesilege ved rednings-helikopter (330 skvadron, Bodø). Ifølge europeiske retningslinjer er prehospital trombolytisk behandling indisert såfremt man har et kvalitetssikret system for dette. Vi ønsket derfor å gå igjennom pasientmaterialet fra 2005 og 2006 som fikk PHT pga. STEMI. Materiale og metode Studien er en retrospektiv undersøkelse hvor man gikk igjennom de pasienter som har fått PTH fra 2005 til og med 2006 i Salten. Vi ønsket å se på demografiske data, symptomer, EKG-forandringer, tidsforsinkelse, myokardmarkører og 30 dagers mortalitet. Nødvendige opplysninger ble hentet ut fra det elektroniske datasystemet, DIPS. Parallelt ble studier på emnet prehospital trombolyse gjennomgått. Resultater 26 pasienter som fikk prehospital trombolyse i perioden 2005-2006 er inkludert i studien. Majoriteten av disse (69%) var menn, gjennomsnittlig alder 63 år for hele gruppen. 16 av pasientene ble fraktet med redningshelikopter til sykehuset, de øvrige med ambulanse. Det forekom ingen alvorlige komplikasjoner relatert til behandlingen. Gjennomgang av data viser at median forsinkelse fra symptomdebut til prehospital behandling er 2 timer og 17 minutter. 30 dagers mortalitet er 0. Konklusjon I Salten-regionen har innføring av PHT ført til ...