Legemiddelsamstemming i UNN Tromsø. Kvalitet av legemiddellister i Universitetssykehuset Nord Norge Tromsø etter innføring av prosedyrer for legemiddelsamstemming - Muse, Ibrahim Moallin (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Bakgrunn: Uoverensstemmelser (UOr) mellom legemiddelopplysninger som registreres ved pasientinnleggelse og legemidler i bruk før innleggelse er velkjent, og kan føre til feil legemiddelbruk, svikt i behandling og i verste fall økt sykelighet og død. Legemiddelsamstemming (LMS) er ett av innsatsområdene i pasientsikkerhetsprogrammet” I trygge hender”, og har som mål å sikre at registrerte opplysninger ved innleggelse i sykehus er oppdaterte og fullstendig. Helse Nord HF har innført prosedyrer for LMS i alle sine sykehus, deriblant Universitetssykehuset Nord Norge (UNN) Tromsø. I samarbeid med Sykehusapotek Nord HF er det initiert et forskningsprosjekt for å identifisere hvorvidt innføring av prosedyrene bidrar til mer nøyaktigere legemiddellister. Kliniske farmasøyter utfører i dette prosjektet” kontrollmålinger”, dvs. uanmeldte legemiddelsamstemminger ved alle sykehus i Helse Nord RHF. Hensikt: Hensikten med denne studien er å 1) kartlegge og beskrive UOr som identifiseres ved hjelp av farmasøytiske kontrollmålinger ved UNN Tromsø, 2) undersøke om innføring av prosedyrer for LMS ved UNN Tromsø fører til mindre UOr og 3) Observere LMS i klinisk praksis i UNN Tromsø for bedre å kunne forstå og tolke resultatene av de kvantitative dataene. Metode: Det ble utført 191 LMS som kontrollmålinger i 3 omganger i perioden 2014 – 2016. LMS ble utført av kliniske farmasøyter etter Integrated medicines management [IMM] modell. Det ble inkludert 186 LMS skjemaer i analysene. Binær og Poisson regresjonsanalyser ble benyttet for å undersøke om UOr i legemiddellister endret seg dersom legemiddellistene var dokumenterte samstemt fra før av avdelingen selv. Det ble utført i tillegg, observasjoner av LMS i klinisk praksis ved to avdelinger. Resultat: Det ble inkludert resultat fra LMS av 186 legemiddellister ved 6 avdelinger. Pasientpopulasjon hadde en gjennomsnittsalder på 65 år (Standardavvik (SD) 17,0). Det ble identifisert UOr (min 1, max 12) i 110 (59,14 %) legemiddellister, med gjennomsnittlig 2,4 (SD 1,8) UOr per ...