Norsk jurisdiksjon over fiskevernsonen ved Svalbard og sokkelen under denne. Er Svalbardtraktaten moden for revidering? - Simonsen, Maria (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Avhandlingen omhandler Norges suverenitet over Svalbard etter Svalbardtraktaten og opprettelsen av fiskevernsonen ved Svalbard. I innledningen blir det redegjort for kyststaters muligheter for utøvelse av suverenitet utenfor kystlinjen, og anledningen til å opprette eksklusive økonomiske soner. Slektskapet mellom fiskevernsonen og den økonomiske sonen vil bli drøftet, og det spørres om Norge hadde folkerettslig og internrettslig hjemmel til å opprette fiskevernsonen. Det redegjøres også for tilblivelsen av Svalbardtraktaten, og likebehandlingsprinsippet den oppstiller. Deretter blir det stilt spørsmål ved om Svalbardtraktaten likebehandlingsprinsipp gjelder i fiskevernsonen og sokkelen under denne. Den sistnevnte problemstillingen knyttes opp mot fiske etter snøkrabbe, siden det ved starten av 2017 oppstod en konflikt mellom Norge og EU om akkurat dette spørsmålet.