Stress, kroniske smerter og funksjonsbegrensning. Hvilken innvirkning kan psykologisk stress og sykdomsforståelse ha på smertetilstand og funksjonsbegrensning ved leddgikt? - Lysheim, Ingrid Reinaas (UiT Norges arktiske universitet, 2016)
Sammendrag Mål: Målet med denne prospektive studien var å undersøke om psykologisk stress og sykdomsforståelse kan påvirke smertetilstanden og funksjonsbegrensning hos pasienter med leddgikt - revmatoid artritt (RA). Metode: Tre hundre og fem pasienter med RA behandlet ved UNN (Universitetssykehuset i Nord-Norge) ble kontaktet via post og invitert til å delta. Data ble innsamlet ved å bruke spørreskjema på baseline (T1) og en oppfølging 2-4 måneder etter baseline (T2). Spørreskjemaene inkluderte demografiske spørsmål, mål på smerte (Brief Pain Inventory – BPI), funksjonsbegrensning (Modified Health Assessment Questionnaire – MHAQ), psykologisk stress (Perceived Stress Scale – PSS), sykdomsforståelse (Illness Perception Questionnaire – Revised, IPQ – R) og angst/depresjon (Hospital Anxiety and Depression Scale – HADS). Resultat: Totalt 123 pasienter (91 kvinner/32 menn) responderte på begge måletidspunkter (40.3 %), med en gjennomsnittsalder på 58.33. Psykologisk stress var assosiert med både smerte og funksjonsbegrensning. Emosjoner i forbindelse med sykdomsforståelse påvirket sammenhengen mellom stress og smerteplager. Stegvise regresjonsanalyser viste at både stress og sykdomsforståelse bidrar til å predikere endringer i funksjonsbegrensning og smerter. Konklusjon: Psykologisk stress og sykdomsforståelse har en innvirkning på både smertetilstand og funksjonsbegrensning. Høy grad av stress er assosiert med et høyere smertenivå og mer funksjonsbegrensning. Sykdomsforståelse kan moderere sammenhengen mellom stress og smertetilstand. Det er imidlertid behov for mer forskning på området, hvor det bør fokuseres på flere psykologiske aspekter som mestring og sosial støtte.