Kreftdiagnostikk i almenpraksis IV. Intervjuregistrering av kreftfaresignaler. Pasienter i almenpraksis og befolkningen - Holtedahl, Knut A. (Den Norske Legeforening, 1984)
Opplysning om kreftens syv faresignaler (tab 1) er rettet mot publikum. Informasjonen tar sikte på å få mennesker som opplever symptomer som passer med faresignalene, til å søke lege snarest mulig. Dør-til-dør-intervju med 299 personer i Tromsø viste at 74 (25 %) anga å ha opplevd faresignalsymptomer de siste tre månedene. Omtrent halvparten av de 74 hadde kontaktet lege av denne grunn. Intervjuene ble foretatt på slutten av en halvtårsperiode hvor almenpraktikere registrerte en forekomst av faresignaler på 5,4 % hos sine pasienter (1). På samme tid ble det foretatt en intervjuundersøkelse av 95 pasienter umiddelbart etter at disse kom ut fra forskjellige almenpraktikeres kontor. Mens almenpraktikerne registrerte faresignal hos 9 %, mente 28 % av de samme pasientene å ha presentert faresignal inne hos legen. Almenpraktikerne var instruert om å oppfatte ordlyden i faresignalene så bokstavelig som mulig, men selv da har folk tydeligvis en mye videre oppfatning av hvilke symptomer som favner inn under faresignalene. Seven warning signals aim at informing the public about cancer-relevant symptoms which make it important to consult a physician. Door-to-door interviews and interviews with patients in general practice show that people have broad perceptions of these signals. 25% of 299 persons in Tromsø claimed they had one or two of the seven signals during the past three months. Half of the persons who answered that they had experienced warning signals contacted a physician because of this. 28% of 95 patients in general practice claimed they had presented at least one such signal during a consultation immediately preceding the interview, whereas the general practitioners had recorded such signals only in 9% of the same patients.