Kreftdiagnostikk i almenpraksis I. Kan diagnosen stilles tidligere? - Holtedahl, Knut A. (Den Norske Legeforening, 1980)
108 pasienter ble i 1976 meldt til Kreftregisteret fra Tromsø kommune. Almenpraktiker- og sykehusjournaler for disse pasientene er gjennomgått og vurdert med tanke på hvor raskt kreftsykdommen ble diagnostisert. Tre fjerdedeler av pasientene kunne ut fra en etterpåklok vurderlng fått stilt diagnosen tidligere. Halvparten av alle kom sent til lege, og for halvparten kunne almenpraktikere eller sykehusleger ha bedret kvaliteten av sitt diagnostiske arbeid. Ventelister ved sykehus og hos almenpraktikere spiller også en rolle. Det fremlegges forslag til faresignalliste for publikum, og det diskuteres hvordan almenpraktikere kan bedre sin diagnostikk. Tidlig kreftdiagnosttkk er en faglig utfordring for almenpraksis.