Modern Reading: Swedish Book Consumption during the Late Nineteenth Century - Hansen, Poul Henning Gustaf (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
PhD thesis from UiT The Arctic University of Norway. Submitted December 2017. The dataset can be accessed on request at https://doi.org/10.18712/NSD-NSD2472-V1 . I fokus för denna studie står läsaren och bokmarknaden under tiden för det moderna genombrottet, och då framför allt perioden 1879–90. Studien bygger på en komparativ undersökning av tre olika typer av bokinstitutioner, som tillsammans kan sägas ha utgjort ett tvärsnitt av dåtidens svenska bokmarknad: Gumperts bokhandel i Göteborg, sockenbiblioteket i Munka-Ljungby och Sjöbloms lånebibliotek i Lund. Från dessa tre institutioner har omfattande försäljnings- och lånejournaler bevarats. Ett urval bestående av sammanlagt 44 000 lån och köp från de tre institutionerna utgör grunden för undersökningen. Tack vare de omfattande arkivmaterialen har det varit möjligt att följa läsare från alla samhällsskikt, och se mönster vad gäller tillgång till och val av litteratur – något som forskningen länge efterlyst. Studien visar att den läsande allmänheten var mycket segmenterad och att faktorer som ekonomi, utbildning, geografi, kön och ålder var avgörande för tillgången till litteratur och läsning. Studien visar även på enskilda författares stora popularitet, exempelvis Topelius, Flygare-Carlén och Strindberg. Undersökningen belyser vidare sockenbibliotekets betydelse för en mer jämställd bokkonsumtion. Vid sekelskiftet hade de flesta tillgång till böcker, och även det moderna genombrottets litteratur fanns inom räckhåll för dem som så önskade. English abstract This study focuses on the reader and the book market in Sweden during the dynamic era of the Modern Breakthrough, with emphasis on c. 1879–90. It is a comparative study of three principally different kinds of literary institutions, which together constitute something of the backbone of the contemporary Swedish book market: Gumpert’s bookshop in Gothenburg, the parish library in Munka-Ljungby, and Sjöblom’s commercial lending library in Lund. From these three institutions, which served readers from all ...