Ansvar for skade forårsaket av rein - Ravna, Øyvind (Universitetsforlaget, 2007)
Reineiere og bufeholdere har begge objektivt ansvar for skade deres dyr forårsaker. I praksis kan dette ansvaret arte seg ganske ulikt. Reindriftsloven er for tiden under revisjon, og lovutvalget har uttrykt at det erstatningsansvar som reindriftsloven stiller opp, er strengt og meget omfattende. I artikkelen sammenliknes ansvaret for reineiere og bufeholdere, samtidig som det pekes på ulikheter i regelverk og praksis som viser behov for en harmonisering. Det blir også påpekt at den lite påaktede regel i reindriftsloven § 26 om skjønn for å få vurdert gjerdeholdsadgang og -deling mellom reineier og grunneier, ikke er nyttet, noe som har ledet til at ansvaret for reinskade i praksis synes å ha blitt strengere enn forutsatt av lovgiver.