Nye bidrag til eiendomshistorien i Finnmark - Ravna, Øyvind (Heimen, 2017)
Source at: https://doi.org/10.18261/issn.1894-3195-2017-01-02 Eiendomshistorien og konstitusjonelle tilknytning for Finnmark, Norges nordligste fylke, skiller seg vesentlig fra resten av landet, for så vidt som en dominerende oppfatning frem til i dag har vært at staten har vært eier av Finnmark «fra Tidligste tider». Til tross for betydelige studier det siste halve tiåret, er den rådende oppfatning fortsatt at private eiendommer i Finnmark oppsto etter en normativ handling fra regjeringen i København i 1775. Temaet i denne artikkelen er å studere Finnmarks eiendomshistorie med sikte på å undersøke eksistensen av privat eiendom uavhengig av statens disposisjoner. Artikkelen argumenterer for at ny forskning og kilder som ikke tidligere er blitt brukt, og som er relevante for Finnmarks eiendomshistorie, må nyttes i større grad i den rettslige avklaringsprosessen i Finnmark. Selv om opphavet til statlig eierskap har blitt utfordret i forskningsarbeider, har argumentasjonen for eksistensen av privat eiendom som ikke er avledet av et statlig eierskap møtt en uoverstigelig grense på grunn av fravær av dokumentasjon. Gjennom bruk av kilder som tidligere ikke er brukt i en eiendomsrettslig kontekst, belyser denne artikkelen eksistensen av slike eiendommer med et selvstendig grunnlag og kaster dermed nytt lys på Finnmarks eiendomshistorie. The property history and constitutional affiliation of Finnmark, the northernmost county of Norway, differs significantly from that of the rest of the country, insofar as a dominant conception up to the present time has been that the government has been the owner of Finnmark «from the earliest times». Despite significant research during the last half decade, there is still a prevailing opinion that private ownership in Finnmark originated through a normative act of the Government in Copenhagen in 1775. The theme of this article is to study the property history of Finnmark with an aim to examine the existence of private property independently of the government land acts. The article ...