Endringsledelse. Opplevelser og utfordringer knyttet til en endringsprosess ved Universitetssykehuset Nord- Norge - Pedersen, Kine Eide (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Endringsledelse virker å være et veldokumentert tema i litteraturen, likevel synes det vanskelig å håndtere i praksis. Dagens helsevesen er i kontinuerlig endring, hvor både den generelle folkehelsen og teknologisk utvikling legger mange føringer for hvordan denne sektoren skal og burde drives. Omgivelsene er med andre ord av stor betydning for når og hvordan endring skal skje. Denne masteroppgaven tar for seg en helt konkret endringsprosess gjennomført i Hjerte- lungeklinikken ved Universitetssykehuset Nord- Norge våren 2016. Jeg har gjort intervju av seks ansatte, både ledere og øvrige ansatte, som ble berørt av denne prosessen. Hensikten var å finne ut hvordan disse opplevde denne endringsprosessen og hvilke særlige utfordringer som kom til syne. Alle informantene ble stilt tretten like spørsmål. Det var ulikt hvor involvert og engasjert informantene hadde vært i denne prosessen. Likevel var det, avhengig av både stilling og profesjon, mange likheter i hva informantene svarte. Den største utfordringen i denne prosessen lå i kommunikasjon og informasjon mellom ledelsen og de øvrige ansatte, hvor det viste seg å være ulike oppfatninger om endringsvedtakets bakgrunn og utydelige mål om hvordan det skulle gjennomføres. I tillegg bar prosessen preg av mye motstand i den ene personalgruppen, noe som endte med flere oppsigelser. Dette prosjektet har ikke hatt annen hensikt enn å se på dette helt konkrete case, funnene kan dermed ikke generaliseres. Intervjuene bekrefter likevel mange av de utfordringer som teorien om endringsledelse belyser, herunder at endringsledelse er en av de vanskeligste oppgavene en leder kan ha. Informantene har gitt meg god innsikt i prosessen og viktige innspill på hva som skal til for å lykkes i endringsarbeid.