"Harvet mi sattep njivkadet min blæđest ædnegiela bæloštusa harrai". Nuorttanaste 1898-1981 - kristent misjonsblad eller samisk samfunnsaktør? - Somby, Katri Sarak (Universitetet i Tromsø, 2008)
Denne oppgaven tar for seg bladet Nuorttanaste (Østenstjernen) som ble opprettet i 1898. Nuorttanaste har en unik historie fordi bladet i store deler av 1900-tallet var det eneste som ble utgitt på samisk språk i Norge. Bladet kom ut annenhver uke og inneholdt både evangelisk stoff og aktualiteter. Oppgaven hovedsakelig søke å se på hvilken samfunnsfunksjon bladet hadde i tidsrommet 1898-1981. Perioden er begivenhetsrik i samisk samfunnsammenheng fordi den dekker både fornorskningspolitikken på sitt mest undertrykkende, samisk etnopolitisk mobilisering i dens to hovedfaser på 1900-tallet, samt paradigmeskiftet i norsk samepolitikk på begynnelsen av 1980-tallet.