Verdivurdering av Spitsbergen Travel AS - Kristiansen, Øystein; Karlsen, Knut Martin (Universitetet i Tromsø, 2008)
Denne mastergradsoppgaven er utført med det formål å gjennomføre en verdivurdering av Spitsbergen Travel AS. Oppgaven starter med utredning om bakgrunnen for problemstillingen og problemdefinisjon. Vi presenterer Spitsbergen Travel AS, historien bak selskapet og selskapet slik det fremstår i dag. Vi beskriver deretter den metodiske tilnærmingen og den teoretiske referanserammen vi har valgt for å kunne svare på problemstillingen ” Hva var verdien av Spitsbergen Travel AS ved utgangen av 2006, og i hvor stor grad påvirkes verdianslaget av endringer i selskapets rammebetingelser?” Vi gjennomfører en ekstern og intern analyse av selskapet for dermed å kunne si noe om hvordan vi mener det er sannsynlig at markedet vil utvikle seg og hvor godt selskapet står rustet for å møte utfordringene som møter dem i tiden som kommer. Vi ser på selskapenes historiske utvikling på parametre som omsetning, kostnader samt økonomiske prestasjonsmål. Ut i fra disse faktorene sammen med den interne og eksterne analysen har vi kommet frem til et budsjett for de neste ni årene. Dette trendfremskrevne budsjettet sammen med selskapets historiske utvikling danner grunnlaget for verdivurderingene vi har gjennomført for Spitsbergen Travel AS. Ved hjelp av ulike verdivurderingsmetoder har vi kommet frem til at verdien på Spitsbergen Travel AS ligger i området 270 MNOK. Vi har gjennomført en senarioanalyse der vi ser i hvor stor grad dette verdianslaget påvirkes av endringer i sentrale parametre som budsjettert omsetning, endring i kostnadene, evig vekstfaktor, selskapets egenkapitalavkastningskrav, samt hvor stor effekt det spesielle skatteregimet på Svalbard innvirker på verdivurderingen.