Handel i nord : samiske samfunnsendringer ca. 1550 - ca. 1700 - Hansen, Lars Ivar (Universitetet i Tromsø, 1990)
Siktemålet med denne undersøkelsen er å gjennomføre en særskilt drøfting av sambandet mellom handelssamkvemmet på Nordkalotten og de sosiale, økonomiske og økologiske tilpasnings-strategier og -taktikker som ble anvendt av de lokale samiske samfunnsenhetene (siidaer). Empirisk er drøftingen avgrenset til perioden ca. 1550 - ca. 1700.