Betydning av varighet på kort dags (vinter) behandling på parr-smolt transformasjon og vekst etter sjøsetting hos Atlantisk laks - Blikeng, Børge Gellein (UiT The Arctic University of Norway, 2017)
Målsetningen i dette forsøket var å studere effekten av ulik varighet på vinterstimuli (kort dag) på smoltutvikling hos Atlantisk laks (Salmo salar L.), gjennom å kvantifisere utvikling av sjøvannstoleranse, gjelle Na+/K+-ATPase (NKA) aktivitet og morfometri (endring i kondisjonfaktor) under smoltifiseringen, samt vekst og fôrinntak i et påfølgende opphold i sjøvann. Parr-smolt transformasjonen, eller smoltifisering, styres av en rekke indre og ytre faktorer. Av miljøfaktorer er det antall timer lys og mørke i løpet av en dag, fotoperioden, som har størst innvirkning på smoltifisering. Fotoperioden påvirker og igangsetter en rekke utviklingselementer som forbereder Atlantisk laks på overgangen fra ferskvann til sjøvann. I kommersiell produksjon av laks blir smolt produsert ved at smolitfiseringen styres gjennom en fotoperiode-behandling. Ved å manipulere frem et kunstig vårsignal kan opprettere igangsette smoltifisereing i perioder som ikke er vanlig i naturen. I forsøket ble fire grupper med Atlantisk laks utsatt for forskjellig kort dags (vinter) behandling, før tre av de fire gruppene ble overført til sjøvann. Gruppene ble delt opp i to uker (2W), fire uker (4W), åtte uker (8W) og kontinuerlig (SPC) kort dags behandling (8 t lys (L) og 16 t mørke D; 8L:16D 7 °C). Etter kort dags behandlingen ble gruppe 2W, 4W og 8W overført tilbake til lang dag (24L:0D 7 °C) i åtte uker før de ble overført på sjøvann (34 ‰ 7 °C). I løpet av forsøket frem til utsett i sjø ble det utført sjøvannsteter (2x5 fisk fra hver behandlingsgruppe ble overført fra ferskvann til sjøvann (34 ‰ 7 °C) i 24 timer på kontinuerlig lys og uten fôring) med ca. to ukers mellomrom. Etter utført sjøvannstest ble fiken avlivet og blodprøver samt lengde- og vektmålinger, tatt. Alle gruppene viste en god sjøvannstoleranse før de ble satt på kort dags behandling. Denne sjøvannstoleransen mistet alle gruppene kort tid etter overføring til kort dag, men SPC utviklet på nytt en sjøvannstoleranse etter åtte uker på kort dag. Gruppe 2W, 4W og 8W utviklet ...