Fremveksten av industristedet Kjøpsvik ca 1900-1950. Arkitektur og regulering - Arntzen, Sølvi Aasvik (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
På begynnelsen av 1900-tallet var det stor industriutbygging i Norge. Man anla egne samfunn rundt virksomhetene med alt man trengte i umiddelbar nærhet. Slike industrisamfunn – bygget opp av industriherrer – var ikke noe nytt i europeisk sammenheng. Også i USA finner man eksempler på at byplanlegging var regnet som et viktig strukturelt virkemiddel i utviklingen av by- og industrisamfunn. Disse byene kan ses som et ideal også for oppbyggingen av flere industristeder og -byer i Norge. Oppgaven undersøker tiden rundt etableringen av Nordland Portland Cementfabrik A/S, og hvilke tanker som lå bak oppbyggingen av det som skulle bli industristedet Kjøpsvik ved å se på de forskjellige bygningene som er reist, hvor er disse husene plassert og årsaken til plasseringen de har fått. Med dette som grunnlag ser oppgaven på utviklingen av Kjøpsvik som industrisamfunn i tiden fra etableringen av Nordland Portland Cementfabrik A/S i 1918 og frem til reguleringen i 1950, og hvordan arkitekturen og planene speiler idealene og brytningene i denne perioden.