Telemedicine in the treatment of headache - Müller, Kai Ivar (UiT The Arctic University of Norway, 2017)
The papers II, III and IV of this thesis are not available in Munin. Paper II: Müller K. I., Alstadhaug, K. B., Bekkelund, S. I.: «Telemedicine in the management of non-acute headaches: A prospective, open-labelled non-inferiority, randomised clinical trial”. Available in Cephalalgia 2016, 37(9):855-863. Paper III. Müller, K. I., Alstadhaug, K. B., Bekkelund, S. I.: “Headache patients’ satisfaction with telemedicine: A 12-months follow-up randomized non-inferiority trial”. Available in European Journal of Neurology. 2017, 24(6): 807–815. Paper IV: Müller, K. I., Alstadhaug, K. B., Bekkelund, S. I.: «A randomized trial of telemedicine efficacy and safety for nonacute headaches”. (Manuscript). Published version available in Neurology 2017, 89(2). Hodepine er en av de vanligste plager hos mennesket, og er også den hyppigste årsaken til at pasienter oppsøker helsevesenet. På grunn av det store geografiske dekningsområdet for to nevrologiske avdelinger i Nord-Norge, mangler mange hodepinepasienter tilgjengelighet til god spesialisthelsetjeneste. Mangel på hodepinespesialister og tungvinn tilgang til omsorg kan gi grobunn for feildiagnostisering, ikke optimal behandling og vansker med oppfølging av hodepinepasienter. Vi ønsker å kompensere for disse uheldige forholdene, og laget en randomisert kontrollert ikke-underlegenhetsstudie i et forsøk på å vise om telemedisin og tradisjonelle hodepinekonsultasjoner på kontoret hos nevrolog gir ulike resultater. For å utføre dette, sammenlignet vi telemedisin med tradisjonelle konsultasjoner i pasienttilfredshet, behandling, sikkerhet og egnethet. I tillegg vurderte vi aksepten av telemedisin fra hodepinepasienten, og estimerte kostnadsbesparelser. Resultatene viste at de fleste hodepinepasienter aksepterer telemedisin, og er fornøyd med konsultasjonsmetoden. Så og si alle endepunktene i studien viste at hodepinekonsultasjoner via telemedisin ikke er underlegen tradisjonelle nevrologiske konsultasjoner. Vi anser derfor telemedisin som et godt alternativ for de fleste ...