Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk

Boknafisk er et halvtørket fiskeprodukt, fortrinnsvis av torsk (Gadus morhua), som er i ferd med å bli introdusert til restaurantsegmentet og detaljhandelen gjennom firmaet Spindaj. For å avklare en del viktige forhold knyttet til kvaliteten ble det gjennomført forsøk med produksjon og kjølelagring...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Dahlmo, Håkon
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetet i Tromsø 2007
Subjects:
SPB
TVC
MAP
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/1182
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1182
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/1182 2024-06-02T08:06:58+00:00 Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk Dahlmo, Håkon 2007-09-11 2639005 bytes application/pdf https://hdl.handle.net/10037/1182 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/1182 URN:NBN:no-uit_munin_994 openAccess Copyright 2007 The Author(s) Boknafisk SPB TVC tørking kjølelagring MAP VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 Master thesis Mastergradsoppgave 2007 ftunivtroemsoe 2024-05-07T08:41:49Z Boknafisk er et halvtørket fiskeprodukt, fortrinnsvis av torsk (Gadus morhua), som er i ferd med å bli introdusert til restaurantsegmentet og detaljhandelen gjennom firmaet Spindaj. For å avklare en del viktige forhold knyttet til kvaliteten ble det gjennomført forsøk med produksjon og kjølelagring av boknafisk. Under produksjonen ble rotskjært torsk (2-5 kg) hengt på hjell i 12 dager til den nådde en gjennomsnittlig restvekt på 50%. Forskjeller i tørketid til denne grensen mellom den største og den minste fisken ble beregnet til 7-9 dager. I sluttproduktet var det en markert gradient mellom en relativt tørr overflate og en kjerne med liten grad av uttørring. Ved de vedvarende minusgraderne (0ºC - ÷7ºC) som rådde under tørkingen, ble det ikke observert bakteriell vekst i fisken. Tre varianter av forbehandling og pakkemetode for porsjonstykkerstykker av boknafisk (ikke-utvannet luftpakket fisk, utvannet luftpakket fisk og utvannet, modifisert atmosfærepakket (30% CO2/70%N2) fisk) ble lagret ved 5ºC i inntil 10 dager. Mikrobiell kvalitet ble analysert ved totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier og kjemisk ved total flyktig nitrogen. Det ble påvist klar hemming i utviklingen av totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier hos fisk pakket i modifisert atmosfære sammenlignet med luftpakket. Utvannet, luftpakket fisk hadde det høyeste nivået av totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier, mens ikke-utvannet fisk hadde høyere totalt kimtall enn fisk pakket i modifisert atmosfære, men mindre enn utvannet, luftpakket fisk. Holdbarheten til produktene, i forhold til anbefalte grenseverdier for sulfidproduserende bakterier i ferskfisk, var 3-4 dager for utvannet, luftpakket fisk og 6-7 dager for modifisert atmosfærepakket fisk. For ikke-utvannet fisk var det mer usikkert, men totalt kimtall tyder på en holdbarhet i antall dager mellom modifisert atmosfærepakket fisk og utvannet, luftpakket fisk. Klassifisering av 9 bakterieisolater, hvorav 5 var sulfidproduserende, ble gjort fra fisk lagret i 8 dager. Ut fra ... Master Thesis Gadus morhua University of Tromsø: Munin Open Research Archive Grensen ENVELOPE(13.617,13.617,66.951,66.951)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic Boknafisk
SPB
TVC
tørking
kjølelagring
MAP
VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
spellingShingle Boknafisk
SPB
TVC
tørking
kjølelagring
MAP
VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
Dahlmo, Håkon
Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
topic_facet Boknafisk
SPB
TVC
tørking
kjølelagring
MAP
VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
description Boknafisk er et halvtørket fiskeprodukt, fortrinnsvis av torsk (Gadus morhua), som er i ferd med å bli introdusert til restaurantsegmentet og detaljhandelen gjennom firmaet Spindaj. For å avklare en del viktige forhold knyttet til kvaliteten ble det gjennomført forsøk med produksjon og kjølelagring av boknafisk. Under produksjonen ble rotskjært torsk (2-5 kg) hengt på hjell i 12 dager til den nådde en gjennomsnittlig restvekt på 50%. Forskjeller i tørketid til denne grensen mellom den største og den minste fisken ble beregnet til 7-9 dager. I sluttproduktet var det en markert gradient mellom en relativt tørr overflate og en kjerne med liten grad av uttørring. Ved de vedvarende minusgraderne (0ºC - ÷7ºC) som rådde under tørkingen, ble det ikke observert bakteriell vekst i fisken. Tre varianter av forbehandling og pakkemetode for porsjonstykkerstykker av boknafisk (ikke-utvannet luftpakket fisk, utvannet luftpakket fisk og utvannet, modifisert atmosfærepakket (30% CO2/70%N2) fisk) ble lagret ved 5ºC i inntil 10 dager. Mikrobiell kvalitet ble analysert ved totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier og kjemisk ved total flyktig nitrogen. Det ble påvist klar hemming i utviklingen av totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier hos fisk pakket i modifisert atmosfære sammenlignet med luftpakket. Utvannet, luftpakket fisk hadde det høyeste nivået av totalt kimtall og sulfidproduserende bakterier, mens ikke-utvannet fisk hadde høyere totalt kimtall enn fisk pakket i modifisert atmosfære, men mindre enn utvannet, luftpakket fisk. Holdbarheten til produktene, i forhold til anbefalte grenseverdier for sulfidproduserende bakterier i ferskfisk, var 3-4 dager for utvannet, luftpakket fisk og 6-7 dager for modifisert atmosfærepakket fisk. For ikke-utvannet fisk var det mer usikkert, men totalt kimtall tyder på en holdbarhet i antall dager mellom modifisert atmosfærepakket fisk og utvannet, luftpakket fisk. Klassifisering av 9 bakterieisolater, hvorav 5 var sulfidproduserende, ble gjort fra fisk lagret i 8 dager. Ut fra ...
format Master Thesis
author Dahlmo, Håkon
author_facet Dahlmo, Håkon
author_sort Dahlmo, Håkon
title Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
title_short Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
title_full Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
title_fullStr Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
title_full_unstemmed Produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
title_sort produksjonsmessige og kvalitetsmessige aspekter ved tilvirkning og kjølelagring av boknafisk
publisher Universitetet i Tromsø
publishDate 2007
url https://hdl.handle.net/10037/1182
long_lat ENVELOPE(13.617,13.617,66.951,66.951)
geographic Grensen
geographic_facet Grensen
genre Gadus morhua
genre_facet Gadus morhua
op_relation https://hdl.handle.net/10037/1182
URN:NBN:no-uit_munin_994
op_rights openAccess
Copyright 2007 The Author(s)
_version_ 1800751977158672384