Vitamin D and its implication on inflammation and genomics. The data from the Tromsø Study and the U.S. National Health and Nutrition Examination Survey - Beilfuss, Julia (UiT The Arctic University of Norway, 2017)
The papers 2 and 3 of this thesis are not available in Munin. Paper 2: Beilfuss, J., Jorde, R., Kamycheva, E.: “High-sensitivity CRP is associated with serum 25-hydroxyvitamin D levels, but is not affected by 5-year supplementation with cholecalciferol”. (Manuscript). Published version available in J Nutrition Health Food Sci 2017, 5(5): 1-8. Paper 3: Beilfuss, J., Camargo Jr., C. A., Kamycheva, E.: “Serum 25-Hydroxyvitamin D has a modest Positive association with leucocyte telomere length in middle-aged US adults”. Available in Journal of Nutrition 2017, 147:514-520. Det har vært en økende interesse for vitamin D sin rolle i patogenese av inflammasjonsrelaterte sykdommer, metabolske forstyrrelser, hjertekarsykdommer og cancer. Mange observasjonsstudier har antydet en sammenheng mellom redusert vitamin D nivå og økt risiko for disse sykdommene. Vårt mål var å undersøke denne sammenhengen i to store observasjonsstudier: den norske Tromsøundersøkelsen og den amerikanske NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), samt at vi har gjennomført to randomiserte studier (RCTer) for å vurdere om vitamin D tilskudd kan virke positivt på inflammasjonsmarkører. I Tromsøundersøkelsen (Tromsø 6) fant vi at redusert nivå av serum 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) var assosiert med høyere verdier av high-sensitive CRP (hs-CRP). Dessverre kunne vi ikke bekrefte kausal sammenheng i en RCT som gikk over 5 år, hvor vi testet om høy dose vitamin D (20 000 IU cholecalciferol per uke) kunne redusere serum hs-CRP. I en annen RCT hvor vi inkluderte overvektige personer, ble deltagerne delt i tre grupper og ble randomisert til enten høy dose cholecalciferol (40 000 IU per uke), cholecalciferol i dose 20 000 IU per uke eller placebo; og deretter fulgt i ett år. Vi fant at interleukin 6 verdiene falt, men tumor necrosis factor α og hs-CRP ikke ble redusert. Vi fant heller ingen effekt på insulinresistens. Data fra NHANES ble brukt for å studere assosiasjon mellom serum 25(OH)D og leukocyte telomere lengde (LTL). Forkortningen ...