Syntese av klorerte fettsyrer til bruk som standarder i miljøanalyser - Lauknes, Kristian (Universitetet i Tromsø, 2007)
Mettede C-16 og C-18 klorerte fettsyrer ble syntetisert til bruk som miljøstandarder. De mettede klorerte fettsyrene hører sammen med en ny type miljøgift nemlig klorerte fettsyrer (ClFA). Dette er en type miljøgift som man per dags dato ikke har så mye kunnskap om, men som er blitt påvist i en rekke forskjellige fiskearter. Hvilken effekt de vil ha på mennesker eller andre pattedyr på toppen av marine næringskjeder er ikke klarlagt. Arktis og andre polare områdene fungerer som en miljøindikator og det er trolig at man her vil se skadevirkningene først. Man har en mistanke om at det er utslipp av blekemidler som er skyld i dannelsen av disse forbindelsene, selv om man vet at syntese av mange klorerte forbindelser finner stede i naturlige prosesser.