Hr. Petter, Signe-Folk og Satans Træl. En undersøkelse av Petter Dass sin oppfatning av trolldom og hvit magi i andre halvdel av 1600-tallet - Andersen, Cecilie (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Petter Dass (1646/47-1707) har vært en symbolfigur for nordnorsk identitet og tilhørighet, og med sin verdslige og religiøse dikting har han fått et sterkt fotfeste innenfor norsk kulturhistorie. Han ble kåret til årtusenets nordlending i 1999, men i løpet av de siste tiåret har hans ettermæle gjennomgått store endringer. Nordlandspresten virket innenfor en tid med sterk kongemakt, religiøse brytninger og trolldomsforfølgelse. Gjennom sine diktverk ga han uttrykk for samtidens normer, mentalitet og strømninger. Denne avhandlingen tar sikte på å undersøke Petter Dass sitt syn på trolldom og hvit magi slik det kommer til uttrykk i «Nordlands Trompet» og Katekismesangene. Diktverkene vurderes i forhold til 1600-tallets samfunnsforhold, samt rådende forestillinger og strømninger både i Danmark-Norge og på Helgeland. Avhandlingen ser også nærmere på hvorvidt to litterære verk kan bli brukt som historiske og idéhistoriske kilder.