Trolldomskriminalitet og barn. En komparativ undersøkelse av den rettslige behandlingen av barn involvert i trolldomsprosessene i Øst-Finnmark (1662-63) og Älvdalen-Mora (1668-69) - Andreassen, Martine Ahlet (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
De brutale trolldomsprosessene i tidlig nytid involverte store deler av Europas befolkning, og etterhvert involverte de også barn. Denne masteravhandlingen er en komparativ undersøkelse av den rettslige behandlingen av involverte barn i trolldomsprosessene i Øst-Finnmark (1662-63) og Älvdalen-Mora (1668-69). Målet har vært å avdekke likhetstrekk mellom to geografiske og samfunnsmessige ulike områder, og søke forklaring på hvorfor det eksisterer både likheter og forskjeller knyttet til barn i trolldomsprosessene. Fokuset har særlig vært rettet mot hvordan forestillinger om trolldom kom til syne i barns vitnemål, og hvordan retten behandlet dem deretter.