Angst og depresjon blant norske tannlegestudenter - Risstad, Maria Skrove; Eckle, Line Hansen; Thune, Sara (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Hensikten med denne studien var å undersøke symptomtrykk for angst og depresjon hos norske tannlegestudenter, og undersøke hvordan disse påvirkes av faktorene livstilfredshet, boforhold og nærmiljø, personlighet, skolerelatert stress og fysisk aktivitet. Det ble utsendt et spørreskjema til tannlegestudenter fra første til femte studieår ved UiT Norges arktiske universitet, Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo. Spørreskjemaet inneholdt 42 spørsmål fra følgende eksisterende verktøy; Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Satisfaction with Life Scale (SWLS), Ten-item Personality Inventory (TIPI), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), skjema for opplevd stress (PSS-14), samt egendefinerte spørsmål om boforhold og nærmiljø. Utfylte spørreskjema ble samlet inn og analysert ved hjelp av SPSS. Ett hundre og seksti (160) tannlegestudenter deltok i studien, 78 % kvinner og 22 % menn. Resultatene viser at symptomtrykk for angst og depresjon var signifikant korrelert med å være kvinne, lav grad av livstilfredshet, høy grad av skolerelatert stress og personlighetsfaktoren emosjonell stabilitet. Nøkkelord: angst, depresjon, stress, personlighet, livstilfredshet, tannlegestudent, tannlege