Etterlevelse av retningslinjer for antibiotikaprofylakse ved keisersnitt og hofteprotesekirurgi - Seppola, Helen Cecilie (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Bakgrunn for studien: Internasjonale retningslinjer og litteratur for profylaktisk antibiotikabruk og er kun delvis overførbart til norske forhold grunnet langt lavere problematikk med resistente mikrober hos oss. På de fleste sykehus har man tidligere hatt lokale og regionale retningslinjer som har vært implementert med vekslende engasjement. Etter innføring av nasjonal faglig retningslinje i juli 2013 har man fått et redskap for lik og kunnskapsbasert praksis. Vårt formål med studien er å undersøke om de nasjonal faglig retningslinjene etterleves. Materiale og metode: Etterlevelse av antibiotikabruk ved keisersnitt og innsetting av proteser i hofteledd (hemi- og totalproteser) i 2.tertial i hhv 2014 og 2016 ved tre lokalisasjoner ved Universitetssykehuset Nord-Norge (Tromsø, Harstad og Narvik) ble undersøkt. Data er innhentet fra UNNs registrering i Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (NOIS) og elektronisk pasientjournal (EPJ). Statistiske analyser er gjort med Kji-kvadrat test og multippel logistisk regresjon. Resultater: Retningslinjene etterleves i stor grad ved keisersnitt, det var ingen endring i etterlevelse når 2. Tertial 2014 (82%) ble sammenlignet med 2. tertial 2016 (82%).Ved innsetning av hofteproteser etterleves retningslinjene i mindre grad, men det er en økning i etterlevelse når 2. tertial 2014 (29%) sammenlignes med 2. tertial 2016 (41%). Konklusjon: Retningslinjen etterleves i de fleste tilfellene både i 2. tertial 2014 og 2016 ved keisersnitt. UNN Narvik følger retningslinjene signifikant sjeldnere sammenlignet med UNN Tromsø og UNN Harstad. Retningslinjen etterleves i liten grad i 2. tertial 2014 og i mindre enn halvparten av operasjonene i 2. tertial 2016 ved innsetting av hemi- og totale hofteproteser, men etterlevelsen øker.