Compliance av næringsdrikke hos underernærte pasienter med cancer sykdom i GI traktus - Jacobsen, Ina Janovna (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Opptil 80% av alle cancerpasienter opplever å være underernært i løpet av sin sykdom. Underernærte pasienter som gjennomgår en kirurgisk behandling har økt risiko for komplikasjoner, har lengre liggetid og har høyere mortalitet. Det finnes mange ulike tiltak for å behandle malnutrisjon, et av dem er næringsdrikker, en tilsynelatende enkel og effektiv metode for å gi pasientene nok næringsstoffer. Målet med oppgaven var å undersøke compliance av næringsdrikke hos pasienter med cancer i GI traktus (gastrointestinal traktus), med hovedfokus på kirurgiske pasienter. Jeg ville også finne ut hva som påvirket compliance, hva fordelen med næringsdrikke er og hvilke komplikasjoner underernæring gir. Oppgaven var et forsøk på en kohortstudie der jeg skulle følge pasienter med cancer i GI traktus 21 døgn preoperativt og 30 døgn postoperativt med tanke på deres konsum av næringsdrikke. Dette ble gjort ved hjelp av et skjema pasientene fikk utdelt på utredningspoliklinikken ved UNN Tromsø. Datainnsamling varte fra januar 2016 til mars 2017. På grunn av manglende besvarelser ble oppgaven endret til en litteraturstudie. Kun 2 pasienter gjennomførte hele studien. I starten av oppfølgingsperioden konsumerte pasientene 2 næringsdrikker per dag. Mot enden av oppfølgingsperioden hadde de et mindre konsum, og noen dager manglende compliance. Næringsdrikkens konsistens og smak, sammen med symptomer som kvalme, oppkast og endring i smak- og luktesans gjorde det vanskelig for flere av pasientene å konsumere næringsdrikke. Det finnes tall for god compliance av ernæringsdrikke og tall som viser dårlig compliance. Vi har dessverre for lite studier som følger pasientene over lengre tid. Compliance avhenger av flere variabler; næringsmengde, intervensjonslengde, smak, konsistens, og oppfølgningsintensitet. Kortere intervensjoner med god og hyppig oppfølging fra helsepersonell, der pasienter får et større utvalg av næringsdrikker kan gi bedre compliance.