Behov for ferdighets- og simuleringstrening ved FOSS for utdanningene ved UiT Norges Arktiske universitet - Olsen, Kari Birkelund; Holmegård, Marianne; Karlsen, Karina Synnøve; Høgbakk, Mona Lahm (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
UiT Norges arktiske universitet (UiT) har i samarbeid med Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) etablert et ferdighets- og simuleringssenter for å tilby egnede lokaler og egnet utstyr som studenter og ansatte kan benytte for å trene på kliniske ferdigheter og prosedyrer. FOSS Tromsø ble etablert i 2012, med bakgrunn i at to ulike arenaer; Ferdighetssenter for grunnutdanning i medisin, og simuleringssenter for ABIKO (Anestesi-, Barne-, Intensiv-, Kreft- og Operasjonssykepleier- videreutdanningene) ble slått sammen. FOSS Tromsø eies og ledes av Helsefak, men finansieres og brukes i samarbeid med UNN HF, se Samarbeidsavtale om Ferdighet- og Simuleringssenteret – FOSS mellom Universitetssykehuset Nord-Norge HF og Det helsevitenskaplige fakultet, UiT Norges arktiske universitetet av 20.12.2015. UiT fusjonerte i 2016 med Høgskolen i Harstad (HiH) og Høgskolen i Narvik(HiN). Ved disse campusene er det ikke etablert FOSS. UNN har etablert et simuleringssenter ved UNN Harstad i 2015, og det er planer om etablering av et senter i Narvik. Felles ledermøte ved UNN/UiT har bestilt en utredning av hva som vil være den mest hensiktsmessige måten å legge til rette for ferdighets- og simuleringstrening – både administrativt, arealmessig og hvordan man skal sikre at utstyrsparken ivaretar treningsbehovet og vedlikeholdes. Rapporten skal være ferdigstilt innen 1. mai. Det skal tas utgangspunkt i behovene for trening som fremkommer i UNN`s rapport Behov for kompetanseheving gjennom ferdighets- og simuleringstrening av 3. februar 2016 og Det helsevitenskapelige fakultets framtidige planer og behov for slik trening, samt sees hen til nasjonale og regionale føringer for slik trening. I forbindelse med dette arbeidet er det nå blitt gjort en kartlegging av behovet for ferdighets- og simuleringstrening ved UiT.