Hvordan er den somatiske oppfølgingen av pasienter med alvorlig psykisk lidelse hos en gruppe fastleger i Bodø? - Resulbegovic, Amila (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Bakgrunn: Pasienter med alvorlig psykisk lidelse har økt dødelighet og antall tapte leveår skyldes i hovedsak somatiske årsaker, spesielt hjerte- og karsykdommer. Etiologien bak økt kardiovaskulær dødelighet i denne pasientgruppen er ikke klarlagt, men noen av årsakene kan være økt forekomst av kardiovaskulære risikofaktorer. Formål: Hovedmålsettingen med studien er å undersøke den somatiske oppfølgingen av pasienter med alvorlige psykiske lidelser hos en gruppe fastleger i Bodø. Formålet undersøkes gjennom fire forskningsspørsmål. Metode: Materialet som skal undersøkes i denne studien er kvantitative data og datamaterialet er innhentet gjennom et spørreskjema. Materialet ble brukt til å se på hvilke tiltak fastlegene iverksetter ved somatisk oppfølging av psykosepasienter og for å se på sammenhengen mellom somatisk oppfølging og fastlegers erfaring, kjennskap til retningslinjer og ansvarsplassering for oppfølging. Resultater og konklusjon: Det er vanskelig å si noe sikkert om hvordan den somatiske oppfølgingen er hos denne gruppen fastleger på bakgrunn av lite utvalg og studiens metodesvakheter. Tiltak som angis av fastlegene under somatisk oppfølging av psykosepasientene varierer mellom respondentene, men svarene kan peke i retning av at oppfølgingen ut fra retningslinjenes anbefalinger er mangelfull. I denne studien påvises det er ingen statistisk signifikant sammenheng mellom somatisk oppfølging og fastlegers erfaring eller kjennskap til retningslinjer i denne studien. Det sees heller ingen sammenheng mellom somatisk oppfølging og ansvarssted for oppfølging.