Pasienters forventninger til behandling ved en tverrfaglig smerteavdeling - Karlstad, Marte Anitadatter (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
En rekke studier viser at pasientens forventninger har betydning for resultatet av medisinsk behandling. Ved Smerteavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) utføres det rutinemessig en kartlegging av en rekke faktorer som kan ha betydning for smertetilstanden, men pasientenes forventninger er ikke blitt undersøkt. Hensikten med masteroppgaven var å undersøke forventningene pasienter med langvarig smerte har til behandlingen på Smerteavdelingen. Jeg ville i tillegg undersøke om forventninger forut for behandling var assosiert med effekt av behandling og pasientenes egeninnsats. Denne studien inkluderer en pasientserie med langvarige smerter og som var til behandling ved Smerteavdelingen ved UNN i 2016. Pasientenes forventninger ble målt ved hjelp av to spørreskjemaer utarbeidet av Smerteavdelingen og oppgavens forfatter. Et tredje spørreskjema ble gitt til pasientene som var kvalifiserte til å få oppfølgingsskjema etter 6 måneder. Med få unntak bestod skjemaene av validerte måleverktøy. Studien har vist at forventninger lar seg måle hos våre pasienter og at det på enkelte områder ser ut til å være en viss forskjell i forventningene mellom ulike grupper i studiepopulasjonen. Det er dermed grunn til å diskutere om forventninger til behandling skal inn i Smerteavdelingens rutinemessige kartlegging. Det viste seg derimot vanskelig å måle sammenheng mellom forventninger og effekt av behandlingen på grunn av vanskeligheten med å opprettholde en høy svarprosent gjennom en langsgående innsamling av data. En ny utvidet studie kan kanskje gi et bedre svargrunnlag senere.