Utvikling i egen regi. En studie av Hasvik i Utvikling KF i spenningsfeltet mellom effektivitet og demokrati - Jacobsen, Grete Kathrine (Universitetet i Tromsø, 2009)
I 2002 gjennomgikk den fiskeriavhengige kommunen Hasvik en alvorlig krise. 3 fiskeindustribedrifter gikk konkurs samtidig og 110 arbeidsplasser gikk tapt. På bakgrunn av denne krisen fikk kommunen tilført midler til nyskapingsarbeid gjennom den såkalte omstillingsbevilgningen. Ansvarlige for gjennomføringen ble Hasvik i Utvikling (HUT). HUT var organisert utenfor den kommunale basisorganisasjonen som et Kommunalt Foretak. Private og offentlige aktører gikk da inn i et nettverkssamarbeid for å løse omstillingsutfordringene. Oppgavens fokus er hvorvidt HUT bidro til en effektiv næringsutvikling og et velfungerende demokrati i Hasvik kommune.